vlada pokazuje iskrivljenu sliku izbornog procesa, mediji pod kontrolom vlasti

Poslanici EP pisali Varhejiju: Vlast Srbije ugrožava demokratiju

U pismu se navodi da "nijedan posmatrač iz EP ne može da nadgleda izbore", da OEBS "šalje samo ograničenu misiju koja će rezultate objaviti nekoliko mjeseci kasnije", i ukazuje da je zbog toga "vrlo teško zamisliti vjerodostojan politički glas na dan izbora"

3632 pregleda 5 komentar(a)
Oliver Varheji, Foto: BETAPHOTO
Oliver Varheji, Foto: BETAPHOTO

Deset poslanika Evropskog parlamenta (EP), članova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), uputilo je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju u kojem su kritikovali vlast Srbije i ocijenili da ona ugrožava demokratiju.

"Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju koju snažno promovišu EU i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa koronavirusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore za 21. jun, a da se nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma", naveli su poslanici druge najveće političke grupe u EP.

U pismu se navodi da "nijedan posmatrač iz EP ne može da nadgleda izbore", da OEBS "šalje samo ograničenu misiju koja će rezultate objaviti nekoliko mjeseci kasnije", i ukazuje da je zbog toga "vrlo teško zamisliti vjerodostojan politički glas na dan izbora".

Pismo poslanika Varhejiju, čiji je sadržaj prenio portal Juropijan Vestern Balkans (EWB), potpisali su potpredsjednica EP Klara Dobrev, predsjedavajuća Delegaciji EP za Srbiju Tanja Fajon, četiri poslanika vladajuće italijanske Demokratske partije i drugi.

Oni su naveli i da je međupartijski dijalog u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, bio "dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji".

"Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa", stoji u pismu Varhejiju. U pismu se dodaje da će glavni dio relevantne opozicije bojkotovati izbore i da "situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od vladajućih političkih stranaka".

Varhejiju je prije dvije nedjelje pismo uputilo i 11 poslanika EP iz liberalne grupe "Obnovimo Evropu" koji su izrazili "duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima se održavaju predstojeći izbori".