Hoti: Dijalog sa Srbijom vodiću ja

"Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ali ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda (iz 2019. godine)", rekao je Hoti

552 pregleda 1 komentar(a)
Avdulah Hoti, Foto: AP
Avdulah Hoti, Foto: AP

Novi premijer Kosova, Avdulah Hoti, izjavio je danas da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom predvoditi on i objelodanio principe na kojima traži da se zasniva taj dijalog .

Hoti je platformu Vlade Kosova za dijalog predstavio članovima Akademije nauke i umjetnosti Kosova.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavijestili opoziciju. Ono što svi moraju znati je da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati. Bilo je situacija kada liderima to u ovom procesu nije bilo jasno", rekao je Hoti i dodao da je pozvao opoziciju da se uključi.

"Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ali ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda (iz 2019. godine)", rekao je premijer.

Hoti je rekao da je prvi princip o kojem se ne može pregovarati, teritorijalni integritet.

"Drugo: Sporazum treba da osigura da ustavna organizacija Kosova, nije dio pregovora i pod tri: sporazum treba da bude postignut u duhu Ustava Kosova", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je cilj dijaloga trajno uzajamno priznavanje - a ne model dviju Njemačke, zatim mjesto Kosova u UN i priznanje od strane pet država članica EU.

Hoti je rekao i da će "forum koji će voditi dijalog biti uspostavljen sa političkim liderima svih političkih stranaka, dok će Savjet eksperata biti formiran u kabinetu premijera, gdje će biti inkluzivnosti".

Naveo je da će tražiti od Skupštine da formira parlamentarnu komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija i dodao da sve treba da bude transparentno i ni o čemu se ne smije raspravljati iza zatvorenih vrata.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova, Mehmet Kraja rekao je da lideri na Kosovu često zloupotrebljavaju povjerenje ljudi, a dio spoljnog faktora zloupotrijebio je kosovsko povjerenje za dijalog, te "neko želi SAD, neko želi EU", rekao je Kraja.