U BiH još 41 oboljeli od koronavirusa, nagli porast broja zaraženih u Sarajevu

Zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, tamošnji Krizni štab pozvao je građane da primjenjuju sve propisane mjere i preporuke

776 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovan je 41 slučaj novozaraženih koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih od početka pandemije porastao na 2.822.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 279 uzoraka i potvrđeno je da su 23 osobe pozitivne na koronavirus: 16 iz Sarajeva, po dvije iz Travnika i Zenice, te po jedna iz Maglaja i Trnova.

U Republici Srpskoj su u posljednja 24 časa testirana 324 laboratorijska uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 18 osoba: šest iz Banjaluke, po tri iz Zvornika i Šamca, po dvije iz Kotor Varoša i Doboja i po jedna iz Modriče i Prijedora.

U BiH je od početka pandemije od posljedica koronavirusa umrlo 160 ljudi.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, tamošnji Krizni štab pozvao je građane da primjenjuju sve propisane mjere i preporuke navedene u naredbi Federalnog kriznog štaba, koje su i dalje na snazi.

"Pozivamo stanovnike da obavezno nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu, izbjegavaju rukovanja i grljenja, učestalo i detaljno peru ruke toplom vodom i sapunom ili koriste dezinfekcije na bazi alkohola, intenzivno održavaju ličnu higijenu, te čiste, dezinfikuju i provjetravaju prostor u kojem borave i rade", saopštio je Kanton Sarajevo.

Bonus video: