Grenel: Vlade Srbije i Kosova se obavezale na obustavu kampanja, sastanak u Vašingtonu 27. juna

"Ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, onda će se one vratiti na status kvo pošto napuste Vašington", naveo je Grenel

5791 pregleda 30 reakcija 12 komentar(a)
Grenel, Foto: BETAPHOTO
Grenel, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 15.06.2020. 19:32h

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, radi sastanka predstavnika dvije strane u Vašingtonu.

Sastanak o dijalogu Srbije i Kosova biće održan 27. juna u Bijeloj kući, naveo je Grenel na Tviteru.

"Sjajne vijesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu", napisao je Grenel.

On je naveo da će se dvije strane, "ako bilo koja bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, vratiti na status kvo pošto napuste Vašington".

"Kao što konzistentno govorimo, prvo moramo načiniti napredak po pitanju rasta ekonomija. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", dodao je Grenel.

Predsjednik Kosova Hašim Tači napisao je potom na Tviteru da su liderstvo i podrška SAD uvijek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova.

"Zbog toga pozdravljam poziv za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vođstvom predsednika SAD Donalda Trampa i Ričarda Grenela", naveo je Tači.

Bonus video: