Tači: Sastanak u Bijeloj kući istorijska prekretnica

"Kosovo će raditi na postizanju mirnog i istorijskog sporazuma kojim će se jednom zauvijek zatvoriti jednovjekovno poglavlje sukoba Kosova i Srbije", kazao je Tači

1059 pregleda 0 komentar(a)
Tači i američki šef diplomatije, Majk Pompeo, Foto: AP Photo
Tači i američki šef diplomatije, Majk Pompeo, Foto: AP Photo

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je sastanak delegacija Srbije i Kosova 27. juna Bijeloj kući istorijska prekretnica i jedinstvena prilika za nastavak dijaloga.

"Institucije države Kosovo prihvatile su ovaj sastanak sa velikom odgovornošću i ozbiljnošću. U Vašington idemo sa stabilnim principima. Smatramo najavljeni sastanak u Bijeloj kući istorijskom prekretnicom i jedinstvenom šansom za nastavak vrlo teškog, ali neophodnog procesa za mir", izjavio je Tači na konferenciji za medije.

Tači je kazao da je Kosovo "blagoslovleno" od strane Sjedinjenih Američkih Država.

"Kosovo će raditi na postizanju mirnog i istorijskog sporazuma kojim će se jednom zauvijek zatvoriti jednovjekovno poglavlje sukoba Kosova i Srbije. Iz Vašingtona su uvijek dolazile dobre vijesti, tako će uvijek biti. Kosovo ide sa državnom zastavom koja je teritorijalni integritet Republike Kosovo", rekao je on.

Upitan ko će predvoditi delegaciju na sastancima u Vašingtonu, Tači je kazao da će Kosovo nastupiti "jednim glasom".

"Poštovaćemo volju građana, imaćemo međuinstitucionalnu koordinaciju. Kosovo ima legitimne i legalne predstavnike državnih institucija. Odgovornosti su vrlo jasne u skladu sa Ustavom Kosova, radićemo na bliskoj koordinaciji, na kraju idemo kao Kosovo protiv Srbije", kazao je Tači. Dodao je: "da biste uklonili svoje dileme, ali i za javnost, osjećaću se dobro sa i uz premijera Avdulaha Hotija, u tom pogledu nema dilema", rekao je predsjednik Kosova.

Bonus video: