"Srbija se pretvorila u pozorište Vučića, evropske lidere ne interesuje skretanje u pravcu autoritarne vlasti"

"Opozicija je slaba i uz to još kompromitovana svojim ranijim vladama. EU je zainteresovana za status quo sa Srbijom jer ne vidi nikakvu realnu alternativu Vučićevim vladama", kazala je poljska analitičarka iz poljskog Centra istočnih studija

26626 pregleda 77 reakcija 26 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija (EU) mogla bi da ubijedi Srbiju da sprovede demokratske reforme kada bi joj dala realnu perspektivu članstva, međutim, pošto Brisel ne vidi u slaboj srpskoj opoziciji nikakvu realnu alternativu za vladu Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Aleksandra Vučića EU je zainteresovana za status quo sa Srbijom, ocijenila je poljska analitičarka Marta Špala.

"I obični Srbi kao i vlast svjesni su da je perspektiva ulaska u EU jako daleka. Aleksandar Vučić to koristi jačajući svoju vlast. Unija bi mogla da ubijedi Beograd da sprovede reforme kada bi mu dala realnu perspektivu ulaska ili primjenom sankcija, npr. individualnih prema osobama iz vlade umiješanim u korupciju", izjavila je Špala za poljski dnevnik Gazeta viborča.

Iako se po njenim riječima Srbija nakon izbora u nedjelju pretvorila u pozorište jednog glumca, predsjednika Vučića, koje moćno skreće u pravcu autoritarne vlasti udaljavajući se od Zapada ka Kini, evropske lidere to ne interesuje. "Opozicija je slaba i uz to još kompromitovana svojim ranijim vladama. EU je zainteresovana za status quo sa Srbijom jer ne vidi nikakvu realnu alternativu Vučićevim vladama", kazala je poljska analitičarka iz poljskog Centra istočnih studija.

Gazeta viborča podsjeća da je na razočaranje srpske opozicije pred izbore Vučića javno podržao predsjednik Evropske narodne partije, bivši poljski premijer Donald Tusk a da kao đavo od krsta od kritikovanja Vučića bježi i evrokomesar za proširenje, Mađar Oliver Varhelji, dok je mađarski premijer Viktor Orban optuživan za autoritarne sklonosti u savršenim odnosima sa Vučićem.

Vučić razgovara s Tuskom
Vučić razgovara s Tuskomfoto: Instagram

Donald Tusk, kao bivši dugogodišnji premijer Poljske, iz sada opozicione Građanske platforme ne libi se inače da vrlo otvoreno i oštro kritikuje čak i blaže autoritarne poteze poljske jednopartijske vlade stranke Pravo i Pravda i njenog šefa Jaroslava Kačinjskog.

"Srpska opozicija nija imala šanse s obzirom na dominaciju Aleksandra Vučića i njegove partije u medijima. Privreda ni građani ne žure da finansijski pomognu opoziciji kada osjećaju da to za njih može da znači probleme. Kao efekat toga srpska politička scena postala je pozorište jednog glumca", kazala je Marta Špala.

Gazeta viborča u analizi nedjeljnih izbora u Srbiji podsjeća da je američki Fridom Haus u svom posljednjem izvještaju Srbiju uvrstio u hibridne režime, dakle države u kojima se i dalje organizuju slobodni izbori koji međutim nisu pošteni, a u Srbiji je na djelu jaki klijentelistički model, pravosuđe potčinjeno vlastima uz nepostojanje slobodnih medija.

Poljska analitičarka upozorava da predsjednik Vučić isto tako pazi da ga ne ugrozi niko iz Srpske napredne stranke.

"Prije tri godine za premijerku je imenovao Anu Brnabić koja je kao deklarisana lezbijka trebalo da popravi njegov imidž na Zapadu. Ubio je dvije muve jednim udarcem. Zbog svog pola i seksualne orijentacije Brnabićeva nema šanse da stvori frakciju u SNS i konkurenciju Vučiću. U jako mačo i homofobnoj Srbiji takva političarka ne može da izgradi jaku nezavisnu poziciju", kazala je analitičarka Špala za poljsku Gazetu viborču.

Bonus video: