Grenel: Tači otkazao putovanje u Vašington, umjesto njega dolazi Hoti

"Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne riješe pravna pitanja tih navoda", napisao je Grenel na Tviteru

7539 pregleda 8 komentar(a)
Ričard Grenel, Foto: Darko Vojinović/AP
Ričard Grenel, Foto: Darko Vojinović/AP

Ričard Grenel, izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Srbija-Kosovo, objavio je da je predjsednik Kosova Hašim Tači otkazao dolazak na sastanak zakazan za subotu, 27. juna, u Bijeloj kući, ali da umjesto njega dolazi premijer Kosova Avdulah Hoti.

"Predsjednik Kosova upravo nas je obavijestio da je otkazao svoje putovanje u Vašington, posle najave Specijalnog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne riješe pravna pitanja tih navoda", napisao je Grenel na Tviteru.

Ubrzo je Grenel kratko dodao da se "radujemo razgovorima u subotu koje će voditi predjsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijer Hoti".

Tači je u Beloj kući trebalo da se sastane s Grenelom, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ranije potvrdio da će putovati u Vašington, ali zasad nema novih vijesti o tome posle odluke Tačija da ne ide.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je danas popodne da je Specijalizovanom vijećima Kosova podnijelo na razmatranje optužnicu kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Kadri Veselji i drugi iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava tokom rata na Kosovu.

Bonus video: