Sud razmatrao mađarsko zakonodavstvo

Mađarska prekršila evropsko pravo o azilu

Generalni advokat je odbacio argument Mađarske da migrantska kriza 2015. godine može da opravda odstupanje od evropskih pravila

649 pregleda 0 komentar(a)
Mađarska, Foto: Beta/AP
Mađarska, Foto: Beta/AP

Značajan dio mađarskog zakona o azilu krši pravo Evropske unije, saopštio je danas generalni advokat Evropskog suda pravde, posebno navodeći pritvaranje azilanata u zonama tranzita.

Evropski sud pravde, sa sjedištem u Luksemburgu, je prije mjesec dana donio odluku da tražioci azila, koji su smješteni u kampu Roške, na granici sa Srbijom, moraju da budu oslobođeni. Mađarska je potom najavila zatvaranje tih kontroverznih migrantskih kampova, koje je otvorila 2015.

Sud je ovog puta razmatrao mađarsko zakonodavstvo i ocijenio da je on po pitanju prava na azil i vraćanja državljana trećih zemalja sa neregulisanim statusom u suprotnosti sa evropskim pravom.

Generalni advokat evropskog suda, Prit Pikame, ocijenio je da "Mađarska u značajnom dijelu nacionalnog zakonodavstva nije ispunila obaveze koje proističu iz evropskog prava", navodi se u saopštenju.

Posebno se navodi "kršenje obaveze garantovanja efikasnog pristupa proceduri azila", kao i "kršenje proceduralnih garancija u vezi sa zahtjevima za međunarodnu zaštitu, nezakonito zatvaranje podnosilaca zahtjeva za ovu zaštitu u oblastima tranzita i ilegalno udaljavanje državljana trećih zemalja koji ilegalno borave".

Generalni advokat ukazuje i da Mađarska nije poštovala pravilo da tražioci međunarodne zaštite ne mogu da ostanu u oblastima tranzita duže od četiri sedmice.

Generalni advokat je odbacio argument Mađarske da migrantska kriza 2015. godine može da opravda odstupanje od evropskih pravila, kako bi se održao javni red i očuvala unutrašnja bezbjednost.

On takođe smatra da pritvaranje u tranzitnoj oblasti svih tražilaca međunarodne zaštite predstavlja kršenje evropskog prava.

Granične "tranzitne zone" su centralna i kontroverzna karakteristika politike azila premijera Viktora Orbana, neprijateljske prema prihvatu izbjeglica.

Preporučujemo za Vas