RIK Srbija: Ponavljanje izbora na 234 biračka mjesta

Uočene logičko-računske greške, neke od njih su da broj listića u kutiji nije jednak zbiru važećih i nevažećih listića i da je broj birača koji su glasali veći od utvrđenog broja birača

1464 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Republička izborna komisija (RIK) je na sjednici, održanoj 26. juna, donijela Rješenje o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima na kojima je poništeno glasanje i na kojima je naloženo ponavljanje glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, navode na sajtu RIK-a, prenosi Slobodna Evropa.

Kako RIK objašnjava, glasanje će se ponoviti na 234 biračka mjesta, 1. jula, u vremenu od 7 do 20 časova.

RIK je na sjednici istog dana utvrdio i da su na 110 od 234 biračkih mjesta, na kojima će se ponoviti izbori, uočene logičko-računske greške. Neke od njih su da broj listića u kutiji nije jednak zbiru važećih i nevažećih listića i da je broj birača koji su glasali veći od utvrđenog broja birača.

Glasačko pravo na izborima održanim 21. juna imalo je 6.583.665 građana na 8.386 biračkih mjesta.

Prema rezultatima koji još uvijek nisu konačni, na parlamentarnim izborima u Srbiji pobjedu je odnela Srpska napredna stranka, a uz nju u parlament ulaze još samo dvije liste SPS-JS Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića.

Bonus video: