"TO JE MOJA NADA I MOJE VJEROVANJE"

Vučić u Briselu: Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EU

Vučič je rekao da vjeruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije za pristupanje EU

3318 pregleda 22 reakcija 21 komentar(a)
Vučić i Fon der Lajen, Foto: BETAPHOTO
Vučić i Fon der Lajen, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica Evropske unije".

"To je moja nada i moje vjerovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem", rekao je Vučić posije sastanaka sa zvaničnicima EU.

Vučič je rekao da vjeruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije za pristupanje EU.

"Suština odnosa Srbije i EU će biti kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži", objasnio je on.

Rekao je i da očekuje da će se pregovori Srbije i Kosova nastaviti za dvije-tri nedjelje, a da bi prije toga trebalo da se lideri regiona sastanu s čelnicima EU u Parizu.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga - za dvije do tri nedjelje, prije toga nas očekuje veliki samit na kojem mislim da će biti predstavnici dvije najveće zemlje (EU) koji će se ticati dijaloga Beograda i Prištine i daljeg ubrzavanja našeg evropskog puta", rekao je Vučić.

S predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako je naveo, razgovarao je jedan sat o evrointegraciji Srbije, pregovorima s Kosovom i ekonomskoj pomoći zbog pandemije.

Razgovarali su i o tome kakva je situacija u Prištini, šta može da se očekuje i kakvi će biti uslovi Kosova.

"Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put", procijenio je Vučić.

Ekonomski paket pomoći obuhvatio bi novac iz IPA fondova EU, garancije i projekte značajne za cio region - da se "svi glavni gradovi regiona spoje auto-putevima i prugama", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je razgovarao i s evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, i sa Miroslavom Lajčakom - specijalnim predstavnikom EU za pregvore Srbije i Kosova, a predstoji mu susret s predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom.

Preporučujemo za Vas