ZAKAZANO ZA PONEDJELJAK

Tači odložio obraćanje povodom predloga optužnice za ratne zločine

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mjesto predsjednika sve dok optužnicu protiv njega ne potvrdi sudija prethodnog postupka Specijalnog suda

869 pregleda 0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: AP
Hašim Tači, Foto: AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači odložio je za ponedjeljak obraćanje građanima povodom predloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podigne optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tači će se građanima obratiti u ponedjeljak 29. juna u 20 časova, umjesto danas, kako je bilo najavljeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mjesto predsjednika sve dok optužnicu protiv njega ne potvrdi sudija prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predviđeno da funkciju predsjednika ne može da obavlja osoba koja je optužena za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U slučaju ostavke predsjednika, tu funkciju obavlja predsjednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja treba li Tači odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda suoči kao običan građanin ili da, ukoliko to ne učini, "nanese veliku štetu Kosovu".

Preporučujemo za Vas