Češka i na suženom spisku otvara granice za građane Zapadnog Balkana

Rasprava ambasadora EU vođena oko Srbije i Crne Gore koje su na predloženom spisku bezbjednih zemalja, ali neki ambasadori su upozoravali da se tamo trenutno situacija posljednjih dana pogoršava

6960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Šef češke diplomatije, Tomaš Petšiček, izjavio je danas da će Češka suziti sa oko 15 na 10 zemalja spisak država čijim građanima Evropska unija želi da otvori šengenske granice, a da je prioritet za zvanični Prag da na kraćoj listi budu zemlje Zapadnog Balkana.

"Na češki 'semafor' ćemo dodati oko 10 trećih zemalja. Radi se o zemljama u našoj okolini. Za nas je bio prioritet da se ako je moguće oslobode pravila za zemlje Zapadnog Balkana, na spisku su zatim bezbjedne zemlje u Aziji i dalje Sjeverna Amerika, Australija, Novi Zeland", kazao je na konferenciji za novinare Petšiček.

Šef češke diplomatije kazao je da je Češka nastojala da EU ima zajednički pristup u oslobađanju restrikcija za putovanja građana trećih zemalja kako se putovanja čeških turista ne bi dalje komplikovala.

"Predstavnici EU su se dogovorili oko preliminarnog spiska oko 15 bezbjednih zemalja za putovanja, a konačni spisak trebalo bi da odobre večeras. Zemlje članice mogu dalje da suze spisak i Češka namjerava da to uradi. Imamo osnovni ključ, a to je reciprocitet. Da li se ta zemlja ponaša isto prema našim građanima, da li će ih pustiti u zemlju i eventualno pod kojima uslovima", kazao je zamjenik ministra spoljnih poslova, Martin Smolek.

Češka televizija javila je da je tokom vikenda rasprava ambasadora EU vođena oko Srbije i Crne Gore koje su na predloženom spisku bezbjednih zemalja, ali neki ambasadori su upozoravali da se tamo trenutno situacija posljednjih dana pogoršava.

Drugi kriterijum je to koliko je dotična zemlja turistički značajna za Čehe i ministar Petšiček kazao je da će se u tim zemljama obnoviti rad čeških konzulata.

"Spremni smo da otvorimo konzularno predstavništvo u bugarskom Burgasu, hrvatskom Splitu, možda i u Rijeci. Obnavljanje konzulata u Barseloni u Španiji ne očekujemo zbog malog interesovanja turista", kazao je Petšiček.

U samoj Češkoj od petka osjetno je porastao broj novih slučajeva pozitivnih na virus korona i u nedjelju je zabilježeno 305 novih slučajeva.

Češke vlasti i epidemiolozi umiruju Čehe da se ne radi nikako o nekakvom drugom talasu ili posljedici ublažanjavanju restriktivnih mjera, već da je za ovakav porast krivac masivno intenzivno testiranje u rudnicima na istoku zemlje oko grada Karvine.

"U Češkoj je situacija relativno stabilna. U tom smislu ne treba da gledamo na to kao na tragično iako brojevi nisu optimistički. Za sada ne bilježimo da se stanje odražava na povećanje broja hospitalizovanih", kazao je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja, Adam Vojteh.

Ministar Vojteh kazao je da se zbog lokalnih žarišta u Moravsko-šlezijskom regionu, gdje je Karvine, neće primijeniti dalje popuštanje i Česi koji žive u tom industrijskom regionu neće moći kao ostali da od srijede 1. jula potpuno skinu zaštitne maske, a da ih obavezno nose samo u bolnicama i socijalnim ustanovama.

U tom regionu biće zabranjene posjete bolesnicima i starim u domovima a okupljanje na manifestacijama tu će biti moguće samo za 100 ljudi, i dalje će morati da nose maske u prevozu i radnjama.

"Prag je sada stabilan. Uprkos tome vidimo rizik na većim manifestacijama i u metrou i zato ćemo i tu zadržati obavezu da se nose maske", kazao je ministar Vojteh.

U Pragu će maske i dalje biti obavezne u metrou i prilikom okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima.

Od početka pandemije kovid-19 u Češkoj je na preko pola miliona obavljenih testova zabilježeno 11.603 pozitivnih slučajeva, izliječilo se do sada 7.705 ljudi, preminulo 348, tako da je trenutno u zemlji 3.550 pacijenata pozitivnih na virus korona, od čega je 120 moralo da bude smješteno u bolnice.

Bonus video: