Madrid blokirao tekst deklaracije Samita EU – Zapadni Balkan: Veto Španije zbog Kosova

Prema tim navodima, Rahoj će u Sofiji biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima 28 zemalja članica EU
55 pregleda 5 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2018. 14:08h

Madrid je blokirao tekst deklaracije Samita EU – Zapadni Balkan koja je trebalo da bude potpisana u Sofiji, piše španski "Pais". Navodi se da premijer Marijano Rahoj ne želi da se njegov potpis nađe na tom dokumentu zajedno sa potpisom kosovskog premijera, piše RTS.

Pais piše da razlog španskog veta "nije spoljna politika EU", već to što Marijano Rahoj ne želi da se njegovo ime i potpis nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da mu je informacija potvrđena iz diplomatskih izvora i da će Rahoj najvjerovatnije napustiti skup u Bugarskoj 17. maja, prije nego što počne sastanak kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Prema tim navodima, Rahoj će u Sofiji biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima 28 zemalja članica EU.

Na taj način jasno se pokazuje njegovo neslaganje sa pozivom na samit Hašimu Tačiju.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate. "To nas brine", rekao je Rahoj.

Bonus video: