PODSTICANJE NA NASILJE I MRŽNJU

Prijava protiv dječijeg karnevala kod Splita zbog paljenja gej slikovnice

Organizatori su protekle nedjelje na Dječijem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i djece organizovali spaljivanje karnevalskog "Krnje" koji je simbolizovao slikovnicu
1 komentar(a)
slikovnica, Foto: Zagreb-pride.net
slikovnica, Foto: Zagreb-pride.net
Ažurirano: 06.02.2018. 18:22h

Nekoliko hrvatskih nevladinih udruženja podnijelo je danas krivične prijave protiv organizatora dječijeg karnevala u Kaštelama kod Splita zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju spaljivanjem "gej slikovnice", saopšteno je u Zagrebu.

"Paljenje slikovnice u duginim bojama s natpisom s jedne strane 'mama + mama', i 'tata + tata' s druge strane, dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerki, njihovih porodica i djece, te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama na osnovu njihove polne orijentacije", saopštila su udruženja.

Ukazuje se da to što je krivično djelo počinjeno u kontekstu maskenbala, "ne može otkloniti odgovornost počinilaca pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije reč o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istopolnim roditeljima i roditeljkama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminisanoj i obespravljenoj grupi u društvu".

Organizatori su protekle nedjelje na Dječijem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i djece organizovali spaljivanje karnevalskog "Krnje" koji je simbolizovao slikovnicu.

Krivičnu prijavu organizatorima i su podnijela udruženja Zagreb pride, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", Dugine porodica i RODA - Roditelji u akciji.

U Dalmaciji se na karnevalima tradicionalno spaljuju "krnjo" ili "fašnik", jer su "osuđeni" za sve loše u protekloj godini.

Paljenje slikovnice ranije su u medijima osudile ministarka obrazovanja Blaženka Divjak i zaštitinica prava djece Helena Pirnat Dragičević.

Preporučujemo za Vas