CPI: Na ponovljenim izborima u Beogradu do 12 sati glasalo 8,25 odsto, ima i nepravilnosti



Centar kaže i da nepravilnosti koje su uočili njegovi posmatrači, ne utiču na regularnost izbora

2747 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2020. 13:12h

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI) saopštio je da je danas na ponovljenim parlamentarnim izborima na biračkim mjestima u Beogradu do 12.00 časova glasalo 8,25 odsto birača upisanih u glasački spisak.

Centar kaže i da nepravilnosti koje su uočili njegovi posmatrači, ne utiču na regularnost izbora.

Najviše nepravilnosti zabilježili su na biračkim mjestima u Mladenovcu.

Te nepravilnosti su razne: predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik odsutni, van biračkog mjesta, kraće vrijeme, birač glasao van paravana, jednom biraču nije dozvoljeno da glasa iako je bio upisan u birački spisak jer je naknadno obrisan, nenošenje maski, svi članovi biračkog odbora koriste telefone.

Posmatračka misija CRTA zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji ne prati ponovljeno glasanje, jer, kako je navela, nije dobila odgovor nadležnih da li postoje uslovi za njihovo održavanje zbog koronavirusa.

Pogoršanje epidemiološke situacije kao razlog da ne prati ponavljanje glasanja navodi i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz to što posmatračke misije nemaju pravo na "doakreditaciju" potrebnih posmatrača.

Glasa se i u Kragujevcu i Nišu

U Kragujevcu je jutros u sedam časova otvoreno 11 biračkih mjesta na kojima se ponavljaju republički izbori u Srbiji, a pravo glasa ima ukupno 12.476 građana upisanih u birački spisak.

Presjek izlaznosti birača biće napravljen u 12 i u 17 časova.

Sva biračka mjesta biće otvorena do 20 časova.

Na svim biralištima primjenjuju se zaštitne mjere za prevenciju širenja virusa korona.

Članovi biračkih odbora nose maske i rukavice, obezbijeđena su i dezinfekciona sredstva, kao i maske za građane koji na birališta dođju bez njih.Poštuje se i držanje preporučene distance.

Izbori za poslanike Skupštine Srbije u Nišu se ponavljaju na osam od ukupno 176 biračkih mjesta i to na tri mjesta u Gradskoj opštini Medijana, dva u opštini Crveni krst i tri u opštini Pantelej.

Koordinator radnog tela Republičke izborne komije za grad Niš Ljubiša Janić rekao je agenciji Beta da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme i da glasanje protiče bez problema.

Janić je dodao da Radno tijelo nema obavezu praćenja izlaznosti na ponovoljenim izborima.

Na ponovljenim izborima za odbornike Skupštine grada Niša, u nedelju 28. juna, na dva biračka mjesta u Nišu izašlo je svega 530 birača od ukupno upisanih 3.168.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" izlaznost je bila 18,9 odsto, a na biračkom mjestu u zgradi Gradske uprave 15 odsto.

Bonus video: