Saopšteno iz evropske komisije

Dijalog se nastavlja 12. jula, Hoti i Vučić za stolom

Premijer Kosova i predsjednik Srbije na sastanku 

8153 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: MILOS MISKOV
Aleksandar Vučić, Foto: MILOS MISKOV

Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedjelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija, a prenosi N1.

Beograd će predstavljati predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, a Kosovo premijer, Avbdulah Hoti.

Sastanak organizuje visoki predstavnik EU za spoljne poslove, Žozep Borel, a vodiće ga specijalni predstavnik za dijalog i druga pitanja na zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak.

"Na tom sastanku biće nastavljeni pregovori i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i rješavanju svih neriješenih pitanja", izjavio je Peter Stano, portpatrol službe za spoljne poslove Evropske komisije. 

Sastanak će biti održan nakon "Pariskog samita", zakazanog za dva dana ranije, u petak 10. jula.

Iako je postojala ideja da predsjednik Francuske, Emanuel Makron, i njemačka kancelarka, Angela Merkel, dovedu za isti sto predstavnike dvije strane, sastanak će ipak biti održan virtualnim putem. 

"Radi se o logičnom slijedu događaja. Sve što radimo kao EU ili kao države članice, radimo sa ciljem da ponovo pokrenemo dijalog", dodao je Stano. On je dodao da će EU na tom samitu predstavljati Žozep Borel.

Preporučujemo za Vas