Na desetine povrijeđenih u Beogradu, 23 uhapšenih: "Policija krajnje uzdržano postupala"

Direktor srbijanske policije kazao je da su povrijeđena najmanje 43 policajca, kao i 17 demonstranata

37291 pregleda 469 reakcija 37 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Betaphoto
Sa protesta, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.07.2020. 09:21h

Direktor policije u Srbiji, Vladimir Rebić, kazao je da je policija tokom sinoćnjih nereda u Beogradu "krajnje uzdržano reagovala", te da je oko 23.00 upotrijebila hemijska sredstva. Povrijeđena su najmanje 43 policajca, a zbog nereda su uhapšene 23 osobe. Zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja.

Rebić kaže da je bilans sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu "izuzetno ozbiljan" što se tiče policije.

"Imali smo 43 povrijeđena policijska službenika, vjerovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povrijeđenih 17 demonstranata", rekao je Rebić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Privedena su "23 huligana", kaže Rebić, navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata, piše portal RTS.

Policija će, kaže Rebić, izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu jeste na Kneževiću i Nogu.

Prema njegovim riječima, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja. Takođe, uništena su i dvoja Ka-De vrata na ulazu u Skupštinu.

Jedna osoba uhapšena je zbog paljenja policijskog vozila.

"Ne možemo da dozvolimo da samo 23 lica bude odgovorno, moraju i drugi", rekao je Rebić.

"Policija uzdržano reagovala"

Direktor policije u Srbiji kazao je da je izuzetno iznenađen sinoćnjim događajima. "Nismo očekivali da u jednom demokratskom društvu neko kamenicama ugrožava život policijaca koja je do sad tokom korone pomagala građanima", navodi Rebić.

Prema njegovim riječima, okupljanje je krenulo spontano, a kako se povećavala agresija okupljenih, povećavao se i broj policajaca.

U jednom trenutku na terenu je, kaže, bilo oko 200 policijskih službenika.

"Mislim da je policija dugo bila uzdržana do krajnjih mjera, upotrebili smo fizičku snagu tek kad je ona bila upotrijebljena prema nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrijebili tek oko 11 sati, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspjeli da ih sve rastjeramo, vidjećemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama", napominje Rebić.

Policija je, ističe, ipak uspjela da uspostavi javni red i mir za nekoliko sati.

"Policija je tu da zaštiti državnu imovinu ali i život i zdravlje ljudi. Ponosan sam na ljude koji su radili sinoć", rekao je direktor srbijanske policije.

Nereda je bilo i ispred Radio-televizije Srbije. Rebić poručuje da su zaposleni u RTS-u bili bezbjedni, a biće i ubuduće.

"Svi ljudi u Republici Srbiji biće bezbjedni", rekao je direktor policije Srbije poručujući da "šačici huligana neće poći za rukom ono što su naumili".

Ranije je za RTS u Hitnoj pomoći saopšteno da je u neredima povrijeđeno 13 policajaca i sedmoro civila.

Svi povrijeđeni prevezeni su, kako je tada saopšteno, na Vojno-medicinsku akademiju.

Ispred zgrade Skupštine Srbije jutros se nalazi kordon policije. Pripadnici MUP-a raspoređeni su i ispred drugih važnih institucija u Beogradu, kao i na pojedinim većim raskrsnicama.

Bonus video: