Niš: 63. padobranska odbila naređenje da izađe na ulice

"Narod je dio vojske i vojska je dio naroda i neće služiti u isterivanju nečije političke volje. Pozivam još jednom sve pripadnike Vojske Srbije da ukoliko dobiju naređenje da učestvuju u razbijanju demonstracija, da takvo naređenje odbiju. Ustavom Republike Srbije uloga VS je jasno definisana, kao i njene nadležnosti. A Ustav Srbije je isključiv i on kaže da Vojska služi za odbranu države od spoljnog neprijatelja”, kaže Pavlović za Nova.rs

99579 pregleda 1465 reakcija 80 komentar(a)
Vulin htio da angažuje 63. padobransku brigadu, Foto: BETAPHOTO
Vulin htio da angažuje 63. padobransku brigadu, Foto: BETAPHOTO

Dejan Pavlović, predsjednik sindikata Sloga zaposlenih u MO i VS potvrdio je za Nova.rs da je prema nezvaničnim podacima 63. padobranska brigada Vojske Srbije sinoć odbila da bude angažovana na suzbijanju demonstracija.

Prema nezvaničnim podacima do kojih je sindikat Sloga u VS došao, ministar odbrane Aleksandar Vulin htio je da angažuje pripadnike 63. padobranske brigade jer MUP nije imao dovoljno ljudi u Nišu, piše nova.rs.

“Pripadnici Žandarmerije otišli su za Beograd i tada je zatražena asistencija VS, ali su to pripadnici 63. padobranske brigade odbili”, kaže Pavlović.

On je osudio izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da na silu treba odgovoriti silom.

“Ta njegova izjava gura Srbiju u građanski rat. Narod je dio vojske i vojska je dio naroda i neće služiti u isterivanju nečije političke volje. Pozivam još jednom sve pripadnike Vojske Srbije da ukoliko dobiju naređenje da učestvuju u razbijanju demonstracija, da takvo naređenje odbiju. Ustavom Republike Srbije uloga VS je jasno definisana, kao i njene nadležnosti. A Ustav Srbije je isključiv i on kaže da Vojska služi za odbranu države od spoljnog neprijatelja”, kaže Pavlović za Nova.rs.

I ranije je ministar Vulin davao ishitrene odluke. Pavlović podseća da je Vulin u više navrata u dnevno političke svrhe podizao borbenu gotovost vojske na najviši nivo.

“Prema zakonu, vojska se podiže na najviši nivo borbene gotovosti kada su pripreme za rat. Ovog puta, zahtijevajući da se najelitnija jednica upotrebi protivnaroda ministar gura Vojsku Srbije u rat protiv sopstvenog naroda. Bilo bi veoma opasno da se vojska uključi protivustavno u suzbijanje demonstracija. To bi onda značilo da ona može da izađe sa svom svojom opremom, tenkovma, borbenim vozilima, bojevom municijom…. Narod bi krenuo na kasarne a ona bi mora da ih zaštiti što je njena ustavna obaveza, a to podrazumeva i primjenu sile. Da li bi možda stiglo i naređenje da se puca na narod? Posledice izlaska vojske na narod bile bi nesagledive. Vojska je institucija u koju narod posle SPC ima najviše poverenja i tako bi trebalo i da ostane”, kaže Pavlović.

On otkriva da su mu pripadnicima vojske decidirano rekli da će odbiti svako takvo naređenje i da vojska ima mnogo više razloga da stane uz te građane, a ne preko puta njih. Nema topli obrok, regres, plaćene prekovremene sate, nisu naplatili ni dnevnice za angažovanje tokom pandemije… Plata je ispod zakonskog minimuma.

Vojska dijeli nezadovoljstvo ostalih građana.

“Da ne govorimo o tome da vojnici imaju svoje porodice i sigurno neće da izađu da se bore protiv njih”, kaže Pavlović.

Naš sagovornik je više puta upozoravao na brojne koruptivne aktivnosti u VS.

“Mnogi već zarađuju na vama. Od nabavke paštete, do nabavke oružja. Poznata je nabavka 33 tona paštete sa kratkim rokom trajanja ali i jedna od većih afera je ona sa prodajom bombi za koje je ministar Vulin rekao da im je istekao rok trajanja”, navodi sagovornik Nova.rs.

Bonus video: