ZBOG KORONAVIRUSA OVE GODINE MANJI BROJ PRISUTNIH

U Potočarima se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Komemoracija se održava u dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare

6207 pregleda 144 reakcija 24 komentar(a)
Danas u Potočarima, Foto: AP
Danas u Potočarima, Foto: AP

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine (BiH) u Potočarima je počela komemoracija srebreničkim žrtvama, potom su prisutni molitvom i minutnom tišine odali poštu ubijenima.

U Potočare, gdje se danas obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, od jutros pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz BiH, učesnici Marša mira i ostali građani.

U Potočarima je zbog pandemije koronavirusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija se održava u dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dvije grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji, fizički su odvojeni u dvije hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mjestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, danas je dio kompleksa Memorijalnog centra.

Komemoraciji prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajdnice u BiH Husein Kavazović i nadbiskupvrhbosanski Vinko Puljić, kao i ambasadori brojnih zemalja u BiH.

Kao i prethodnih godina komemoraciji u Potočarima ne prisustvuje niko od zvaničnika iz Republike Srpske.

Na ulazu u Memorijalni centar zbog pandemije koronavirusa primjenjuju se sve potrebne epidemiološke mjere.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet neiidentifikovanih srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Tokom dana će se videoporukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih međunarodnih institucija.

Kako je najavljeno, na obilježavanju će se videoporukom obratiti bivši predsjednik SAD Bil Klinton, američki državni sekretar Majkl Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Džonson, francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Njemačle Frank-Valter Štenmajer, kao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Najavljeno je da će se porukom obratiti i engleski princ Čarls, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsjednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogu drugi.