izbori će trajati tri dana

Počinje predizborna tišina u Sjevernoj Makedoniji, kampanja ocijenjena kao prljava

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obiljeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funcionera dvije najveće partije, vladajućeg lijevog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i opozicionog, konzervativnog VMRO DPMNE

3242 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć se završava predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani u srijedu 15. jula i počinje trodnevna tišina.

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obiljeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funcionera dvije najveće partije, vladajućeg lijevog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i opozicionog, konzervativnog VMRO DPMNE, piše N1.

Ti snimci, koji bi trebalo da kompromituju lidere dvije suprotstvaljene partije, SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i njihove saradnike, objavljivani su na Jutjubu i prenošeni u medijima, a autor je ostao anoniman.

Prema analizi građanske organicije "Civil", kampanja za 10. parlamentarne izbore je bila "veoma prljava, uz svakodnevno širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kleveta, verbalnog nasilja, uvreda i govora mržnje".

Kampanja prvi put, zbog epidemije kovida 19, nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na manjim okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mjere.

Koalicija SDSM i manje albanske partije Besa, "Možemo", je kampanju bazirala na tome što je u poslednje dvije i po godine uradila vlada u evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana "Obnova Makedonije", osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom za premijera Albanca i oko toga bazirala kampanju.

Tu ideju su odmah odbacile makedonske partije, ali i stranke albanske opozicije, dok je bivši premijer i lider SDSM Zoran Zaev poručio da je vreme da njegov partner u koalicionoj vladi DUI ode u opoziciju, ponovivši to na jednom od skupova i na albanskom jeziku.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji će prvi put trajati tri dana zbog pandemije koronavirusa. U ponedeljak će glasati oboljeli od tog virusa koji su se prijavili, drugi dan je namijenjen nemoćnim, bolesnicima i zatvorenicima, dok će u srijedu na izborni dan glasati svi ostali punoljetni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7 i trajti dva sata duže – do 21h, kako bi se izbjegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije. Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.

Preporučujemo za Vas