Prištinska TV: Tači stigao u Hag, braniće ga Džefri Najs

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podnijeli Specijalnom sudu na potvrdu

17547 pregleda 355 reakcija 30 komentar(a)
Tači, Foto: AP
Tači, Foto: AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači je stigao u Hag, gdje će sjutra biti saslušan pred Specijalnim tužilaštvom suda za ratne zločine na Kosovu, javila je prištinska televizija Klan Kosova.

Tači je, prema izvorima te televizije, oko 15:00 napustio aerodrom u Tirani kako bi otputovao u Hag, gdje će biti saslušan, a braniće ga britanski advokat Džefri Najs, bivši tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podnijeli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, prema optužnici, terete se za "niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim vijećima.

Bonus video: