"IMAMO POGORŠANJE SITUACIJE"

Kon: Beograd je potencijalna epidemiološka bomba

"Barijere preventivne medicine su probijene i virus je ušao u narod, posebno u Beogradu. Svako oko nas može biti potencijalno zaražen, nošenjem maski ćemo pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima", kazao je epidemiolog

6916 pregleda 3 komentar(a)
Kon, Foto: BETAPHOTO
Kon, Foto: BETAPHOTO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd "potencijalna epidemiološka bomba" jer je kako je naveo, samo 13. jula od nešto više od 900 sumnjivih slučajeva u glavnom gradu Srbije, čak 301 ili 32 odsto bilo pozitivnih.

Kon je kazao da posljednji podaci za cijelu Srbiju "možda" pokazuju da se došlo do nekog zaravnjenja epidemiološke krive, ali je i dodao da to u Beogradu nije slučaj.

"Imamo pogoršanje situacije u Beogradu pa se 13. jula javile 4.233 osobe sa simptomima vezanim za respiratorne infekcije, 2.863 su pregledane, nešto više od 900 je bilo sumnjivih a pozitivan 301 ili 32 odsto. Jasno je onda zašto je Beograd žarište", kazao je Kon za televiziju B92.

Po njegovim riječima, virus je sada toliko prisutan da "za svakog kog vidimo možemo da pomislimo da je bio u kontaktu sa zaraženim".

"Barijere preventivne medicine su probijene i virus je ušao u narod, posebno u Beogradu. Svako oko nas može biti potencijalno zaražen, nošenjem maski ćemo pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima", kazao je epidemiolog.

Po njegovim riječima, uvođenjem obaveznog nošenja maski sigurno će biti smanjeno prenošenje virusa, ali kako je rekao, ostaje pitanje kojom brzinom će to biti postignuto.

"Nošenjem maski zamjenjujemo zabranu kretanja. Stavljanje maske svima u zatvorenom prostoru sječe mogućnost prenošenja, na otvorenom se preporučuje rekao bih: snažno, starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, i obavezno pri čekanju u redu gdje nema distance od 1,5 metara", rekao je Kon.

Dodao je da je neophodno shvatiti da će borba s epidemijom biti dugotrajna.

"Kad se skinulo vanredno stanje, došlo je do shvatanja da je sve gotovo. To je jedna velika greška, i nekih od aktera iz same vlasti i iz opozicije. Nema nikog ko se baš proslavio sa shvatanjem tih mjera, a to se onda prelilo na ponašanje građana", ocijenio je Kon.