Brnabić: Ni u jednom trenutku u Srbiji podaci o epidemiji nisu namjerno skrivani

"Uzimali smo volontere da sjede u bolnicama i sakupljaju podatke, ali nemamo sistem kao u državnoj upravi koji elektronski vuče podatke. Mi smo uveli kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbije nije postojao, uveli ga ad hok tokom najveće svjetske krize u poslednjih 100 godina"

7807 pregleda 11 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ni u jednom trenutku nisu namjerno skrivani statistički podaci o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

Ona je za Radio televiziju Vojvodine rekla da su u najvećoj mogućoj mjeri, podaci koji se zvanično objavljuju "pravi podaci".

"Uzimali smo volontere da sjede u bolnicama i sakupljaju podatke, ali nemamo sistem kao u državnoj upravi koji elektronski vuče podatke. Mi smo uveli kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbije nije postojao, uveli ga ad hok tokom najveće svjetske krize u poslednjih 100 godina", rekla je Ana Brnabić.

Ona je potvrdila da postoje podaci koji su namijenjeni samo Vladi Srbije, a ne javnosti, ali i dodala da ne zna o čemu govori redakcija BIRN-a koja je objavila podatke iz kako su naveli, informacionog sistema Kovid-19, a koji pokazuju da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od zvaničnog broja.

"Stalno mi stižu podaci koliko slobodnih respiratora imamo ali to nije podatak za javnost, jer nisu sve respiratore zauzeli pacijenti koji su kovid pozitivni", kazala je premijerka.

Demantovala je da su podaci o broju testova ili respiratora povjerljive informacije i navela da je trenutno u magacinima više od 500 respiratora kao i da ni u jednom trenutku tokom borbe sa epidemijom, Srbija nije imala pun kapacitet zauzetosti respiratora.

"Svakog dana pričam koliko testova imamo na lageru, predsjednik je nedavno pričao koliko tačno respiratora imamo. Na početku je to bila izuzetno osjetljiva informacija, jer smo znali da se sprema ogromna borba na svjetskom tržištu za nabavku respiratora", kazala je Ana Brnabić.

Govoreći o povjerenju građana u Krizni štab i postupke Vlade Srbije u borbi protiv epidemije, ona je kazala da je napravljena greška kada su svi mislili da virus tokom leta neće biti u cirkulaciji kao što je danas.

"Nemam problem da kažem da smo u nečemu pogriješili, jer smo slušali ono što je govorila struka u svetu. Tu su pogrešili svi, eksplozija brojeva je svuda u regionu i svetu. Ovo je borba svih nas, ne samo Vlade Srbije. Ljudski se osećam najodgovornijom ali je ovo borba čitavog društva", rekla je premijerka.

Ocijenila je i da su ugled članova Kriznog štaba "od marta podrivali neki političari, političke grupacije, analitičari, mediji".

"Ne vidim smisao u tome. Niko od njih nije trpeo nikakav odijum javnosti što je plasirao lažne vesti poput one da smo zatvorili ljude tokom vanrednog stanja da bi naseljavali migrante po Srbiji", rekla je premijerka.

Priznala je da je proslava izborne pobjede u sjedištu SNS bila greška s obzirom na epidemiološku situaciju, ali i demantovala da su ona ili Krizni štab, u bilo kom trenutku proglasili pobedu nad virusom.

Upitana da li je vrijeme da se Srbija obrati za pomoć EU ili Kini s obzirom na epidemiološku sitauciju, premijerka je rekla da situacija jeste kritična, ali ne takva "da sa njom ne možemo da se nosimo".

"Tamo gdje su popunjeni kapaciteti, otvaramo privremene bolnice. Sva intencija je da brojevi počnu da se smanjuju", rekla je premijerka, ali i povezala povećanje broja zaraženih u Beogradu i Novom Sadu sa održavanjem protesta prošle nedjelje.

Bonus video: