ispitivan treći dan zaredom

Tačija i danas ispitivali skoro šesti sati, kazao da je spreman da se suoči sa novim izazovom

"Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Pravac ka kojem Kosovo ide je članstvo u EU, NATO i vječno prijateljstvo sa SAD", rekao je Tači

11002 pregleda 2 komentar(a)
Tači u ponedeljak u Hagu, Foto: Phil Nijhuis AP
Tači u ponedeljak u Hagu, Foto: Phil Nijhuis AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači je večeras napustio zgradu Specijalnog tužilaštva u Hagu, nakon što je i treći dan zaredom ispitivan oko šest sati.

Posle izlaska iz zgrade Tači se nije obraćao medijima, niti je objavio da li je ispitivanje okončano.

Hašim Tači se u ponedeljak prilikom ulaska u zgradu Specijalnog suda u Hagu obratio novinarima rekavši da je "spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspije za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju".

"Niko ne može promijeniti istoriju, ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Pravac ka kojem Kosovo ide je članstvo u EU, NATO i vječno prijateljstvo sa SAD", rekao je Tači.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podnijeli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica čija imena tada nisu saopštena u optužnici se terete za "niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim vijećima.

Preporučujemo za Vas