"TAJ URLIK NIJE U SKLADU S USTAVOM"

Milanović: Ustaški pozdrav sankcionisati kao krivično djelo, ali s vrlo blagom kaznom

On je pozdravio što će u novoj vladi mandatara, aktuelnog premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) biti predstavnik srpske nacionalne manjine, Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) kao njen potpredsjednik

8148 pregleda 9 komentar(a)
Milanović, Foto: BETAPHOTO
Milanović, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ustaški pozdrav "Za dom spremni" treba kažnjavati kao govor mržnje.

"Imamo dugu istoriju razgovora o toj temi i odluci da taj urlik nije u skladu s Ustavom. Pitanje je hoćemo li ga, kao dosad, nespretno tretirati kao narušavanje reda i mira ili sankcionisati kao govor mržnje, jer on to jeste", rekao je Milanović na pitanje novinara u Zagrebu o zabrani ustaškog pokliča.

On je dodao da nije osoba koja voli zabrane, ali da "ovdje druge nema".

"To treba sankcionisati kao krivično djelo, ali s vrlo blagom kaznom koja će na onome ko se time bude zabavljao ostaviti biljeg da se zna, ali da to bude kažnjivo", naglasio je hrvatski predsjednik.

On je pozdravio što će u novoj vladi mandatara, aktuelnog premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) biti predstavnik srpske nacionalne manjine, Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) kao njen potpredsjednik.

"Ovo s manjinama je nastavak dobre prakse, prakse dobrog duha. To nije samo simbolička stvar, to je ono što Hrvatsku kao društvo, kao zajednicu, kao političku zajednicu razlikuje od dosta njenih suseda, nažalost dosta", istakao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske danas je povjerio mandat za sastav nove vlade Andreju Plenkoviću pošto mu je on predočio potpise podrške 76 izabranih poslanika.

Povezani članci

16. Jul 2020.

Milanović dao Plenkoviću mandat za sastav vlade

Time je dokazao da ima većinu od ukupno 151 poslanika u Saboru, kako je to i predviđeno Ustavom.