Tači: Uskoro konkretni rezultati istrage ubistva Ivanovića, demarkacija granice sa CG mora biti usvojena

Povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Tači je rekao da su Srbi na Kosovu u nikad boljoj poziciji, uputivši još jednom poziv raseljenima da se vrate na svoja imanja
63 pregleda 4 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2018. 19:53h

Istražni organi uskoro će iznijeti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kosova Hašim Tači, a prenosi RTK na srpskom jeziku.

Na konferenciji je bilo riječi i o uspjesima i izazovima Kosova tokom decenije nezavisnosti i tom prilikom Tači je rekao da je urađen dobar posao, ali da se institucije moraju suočiti sa izazovima i ispuniti sve međunarodne obaveze.

"Specijalni sud za ratne zločine neće biti ukinut i to je stav države, a demarkacija granice sa Crnom Gorom mora biti usvojena kako bi kosovski građani dobili viznu liberalizaciju", podvukao je Tači i zaključio da očekuje da će ove godine biti pokrenuta transformacija KBS-a u Oružane snage Kosova.

Povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Tači je rekao da su Srbi na Kosovu u nikad boljoj poziciji, uputivši još jednom poziv raseljenima da se vrate na svoja imanja.

Tači je na konferenciji za medije rekao da pomno prati rad organa na otkrivanju nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, o čemu je nedavno razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"To je kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmjeni informacija oko Ivanovićevog ubistva. Kako bi došle do relevantnih informacija, institucije Kosova koje vode istragu, blisko sarađuju i sa KFOR-om, koristimo sve mogućnosti da dođemo do dokaza koji vode ka izvršiocima tog krivičnog djela", rekao je Tači.

Kosovski predsjednik insisistira na nastavku dijaloga sa Beogradom i napominje da od početka razgovora u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata.

"Srbi i Albanci na Kosovu žele mir, dijalog i napredak", naglasio je Tači.

"Mislim da Srbi na Kosovu nikada nisu bili u boljoj poziciji, oni su u Skupštini Kosova, u lokalnim institucijama, pomažu institucijama Kosova i mislim da će se to nastaviti i ubuduće. Imamo jednu zemlju, Kosovo je zajedničko, ne pripada više jednoj zajednici nego drugoj, već je zajednička zemlja, zato treba zajedno i da radimo i da idemo naprijed“, istakao je Tači.

Socijalna kriza je jednaka i za Albance i za Srbe, ali ima mjesta optimizmu, rekao je Tači i dodao da je potrebno manje nacionalizma, a više konkretnih rezultata.

Tači je još jednom uputio poziv raseljenima da se vrate na Kosovo.

"Koristim priliku kao i uvijek da pozovem sve Srbe koji su otišli sa Kosova da se vrate na svoja imanja, a institucije Kosova će učiniti sve da se ti ljudi smjeste i oni će biti rado prihvaćeni“, naglasio je Tači.

Bonus video: