SASTANAK SA ČELNICIMA CENTRA ZA EVROPSKU POLITIKU

Hoti: Kosovo je ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju

Hoti je podsjetio da je Evropska komisija identifikovala mjere koje je Kosovo moralo da usvoji i sprovede u napretku ka liberalizaciji viznog režima

2394 pregleda 0 komentar(a)
Avdulah Hoti, Foto: Betaphoto
Avdulah Hoti, Foto: Betaphoto

Premijer Vlade Kosova Avdualah Hoti ocijenio je danas da je Kosovo odavno ispunilo sve kriterijume i standarde za liberalizaciji viza za građane Kosova.

Kako je saopšteno iz Hotijevog kabineta, on je održao virtuelni sastanak sa čelnicima Centra za evropsku politiku, kojem je prisustvovalo više od 40 euro poslanika.

Iako je u tom razgovoru bilo obrađeno nekoliko tema, koje utiču na odnose Kosova sa Evropskom unijom, razgovor se posebno fokusirao na pitanje liberalizacije viza za građane Kosova.

"Na početku tog sastanka, premijer Hoti informisao je sagovornike o koracima koje je preduzela Vlada Kosova u upravljanju pandemije koronavirusa, kao i primjeni paketa za ekonomski oporavak zemlje, a zatim je iznio posvećenost institucija Kosova da ispuni uslove za viznu liberalizaciju“, navodi se u saopštenju.

Hoti je podsjetio da je Evropska komisija identifikovala mjere koje je Kosovo moralo da usvoji i sprovede u napretku ka liberalizaciji viznog režima.

"Smjernica se sastojala od 95 standarda o migracijama, upravljanju granicama, sigurnosti i osnovnim pravima, više nego bilo koja druga regija u regionu. Komisija je usvojila četiri izvještaja o dijalogu o vizama na Kosovu, dok je ova Komisija 2016. godine predložila liberalizaciju viza za građane Kosova, nakon što je ispunila poslednja dva preostala kriterijuma, a to su bila ratifikacija razgraničenja sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazao je on.

Hoti je naveo da je u julu 2018. godine Komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo ta dva zahtjeva, ispunjavajući sve standarde tražene u smjernicama za liberalizaciju, dok je Evropski parlament 13. septembra 2018. godine pristao da započne razgovore o ukidanju viza za građane Kosova i da je taj stav potvrđen 28. marta 2019. godine.

On je rekao da uprkos potvrdi Komisije da su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju viza i pozitivnih glasova Evropskog parlamenta, proces još uvijek čeka odluku Savjeta Evrope.

"Jedna od zabrinutosti zemalja članica je da će liberalizacija viznog režima za Kosovo pokrenuti novi talas migracija. Međutim, važno je napomenuti da je postignut veliki napredak u upravljanju migracijama, a broj zahteva za azil sa Kosova je zanemarljiv", kazao je Hoti pozivajući se na podatke Evropske kancelarije za podršku azilu, u kojoj se tvrdi da azilanti sa Kosova više ne bi trebalo da predstavljaju brigu za EU.

Dodao je da podaci Eurostata pokazuju da Kosovo poslednjih godina ima trend smanjenja migracije i u tom pogledu je bolje od mnogih drugih zemalja u regionu.