školama se daje autonomija

Srbija: Roditelji i djeca će moći da se opredijele za metod nastave od septembra

"Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocjena, kako bi djeca na svakom koraku mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva", rekao je srpski ministar prosvjete Mladen Šarčević

4621 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ministar prosvjete u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je da je u toj državi pripremljeno nekoliko modela školovanja od septembra.

Roditelji i djeca moći će da se opredijele za metod nastave, ali ukoliko časove slušaju onlajn, u školu će morati da idu da odgovaraju, rekao Šarčević za Blic, prenosi Fonet.

"Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocjena, kako bi djeca na svakom koraku mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva", rekao je Šarčević.

Školama se daje autonomija, dodao je, da se sa roditeljima dogovore, jer je u dijelu porodica strah.

Naglašava da će se u osnovnoj školi raditi po smjenama koje će biti drugačije i to prvi i drugi razred kreću ujutro, imaju četiri časa i u 11 sati idu kući ili imaju boravak.

Poslije najmađih, dolaze treći i četvrti razred i ostaju na nastavi do 14 sati. Poslije analize Ministarstva, oko 20 odsto roditelja nema gdje da ostavi djecu, rekao je Šarčević.

Prema planu, učenici petog i šestog razreda imaju nastavu od 14 do 17 sati, a sedmi i osmi razredi od 17 do 20 sati. Svi će imati četiri časa po 35 minuta.

"Škole koje su imale boravak, imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe", naveo je srpski ministar.

Za sve škole, i osnovne i srednje, dodaje, važe iste bezbezbjednosne mjere: za svakog đaka mora da bude obezbijeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

"Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odjeljenjima moći će da rade bez podjela razreda. Tamo gdje to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dvije smjene", kazao je srpski ministar prosvjete za Blic.