"Ovo je priča koja treba da pomogne medijima koji su preživjeli diktaturu i idu u digital"

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ”Vijesti” Željko Ivanović USAID-ov Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regionu i na značaj digitalnih medija
0 komentar(a)
USAID mediji BIH, Foto: Fokus.ba
USAID mediji BIH, Foto: Fokus.ba
Ažurirano: 30.01.2018. 14:23h

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, piše Fokus.ba.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak je sa današnjeg predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije.

"U cijelom regionu, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni", istakla je Kormak, piše Fokus.ba.

Naglasila je da je cilj pomoći nezavisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva za reklamu i propagandu i da rade na razvoju sadržaja koji emitiraju.

"Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade" navela je Kormak.

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ”Vijesti” Željko Ivanović USAID-ov Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regionu i na značaj digitalnih medija.

Ivanović je imao zapaženu 45-minutnu prezentaciju o digitalnim medijima u regionu sa fokusom na Crnu Goru i razvojne pravce digitalnih medija.

On je podsjetio da su mediji u regiji izloženi pritiscima, uništenju i bore se da prežive, a da bi opstali i bili konkurentni moraju vršiti velika ulaganja. "Ovo je priča koja medijima koji su preživjeli diktaturu 1990-ih godina i uspijevaju preživjeti demokratiju treba pomoći u razvoju operacija u digitalnom svijetu i da pod ekonomskim i političkim pritiscima vrše svoju misiju, a to je objektivno i istinito informisanje građana i javnosti o tome šta se dešava u matičnoj zemlji, regiji i svijetu", kazao je Ivanović. Istakao je kako dosta medija još nije shvatilo značaj online medija te se drže tradicionalnog načina izvještavanja ne znajući da li će za 10 godina uopšte postojati štampani mediji, a televizije imati share kao sada zbog YouTubea. "Šokiran sam i time da je situacija u BiH podjednako loša kao u Crnoj Gori, da je tržište devastirano od uticaja iz okruženja, pogotovo Srbije. Misija asocijacije je i da se zajednički naprave pritisci i apeli prema EU i vladama da se medijska regulativa napravi na način da se zaštite nacionalna tržišta", kazao je Ivanović.

Program USAID-a u pet država Balkana će trajati tri godine, a vrijedan je sedam miliona dolara.

Bonus video: