PARASTOS U SREMSKOJ RAČI

Irinej: 'Oluju' obilježavamo kao tragediju, a braća Hrvati kao najveći trijumf

Ocijenio je da proterivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do "danas"

14269 pregleda 57 reakcija 53 komentar(a)
Irinej, Foto: Betaphoto
Irinej, Foto: Betaphoto

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras da jedina krivca protjeranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vjere.

"Oluju obilježavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej nakon parastosa na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, fbraHrvatske i BIH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Danas se obeležava "tužan i tragičan događaj koji je doživio srpski, nevini narod" - rekao je o "Oluji", tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Taj događaj za srpski narod "nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom vjerom, a sa kojim je živio vekovima i delio dobro i zlo", rekao je Irinej na mostu u Sremskoj Rači, preko kojeg su izbjeglice 1995. ušle u Srbiju.

Ocijenio je da proterivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do "danas".