SADA MEĐU NAJBRŽE RASTUĆOM STOPOM ZARAZE U EVROPI

Ekonomist: Balkanske zemlje prerano saopštile da je kovid-19 pod kontrolom

Ulogu su imali i sveštenici dodaje Ekonomist i navodi primjer Crne Gore gdje su se pojavili slučajevi infekcije s početkom praznika, kao i poslije velikih antivladinih demonstracija koje je predvodila pravoslavna crkva

7274 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekoliko mjeseci činilo se da Balkan s pandemijom koronavirusa dobro stoji, ali je sada među deset zemalja sa najbrže rastućom stopom zaraze u Evropi - osam sa Balkana, piše britanski Ekonomist (The Economist) ocjenjujući da su vlade balkanskih zemalja prerano saopštile da je virus pod kontrolom.

Ako je uopšte bila istina da su čvrste mjere na početku djelovale, ta prednost se izgubila brzim ponovnim otvaranjem. Ili su možda početni brojevi bili pogrešni, zahvaljujući lošem mjerenju ili prikrivanju; možda slika nikad nije bila tako dobra kao što se činilo, navodi nedjeljnik.

Do početka juna, prema srpskoj statistici, samo su 244 osobe umrle od posljedica infekcije, ali je potom u jednom istraživačkom izvještaju navedeno da je pravi broj umrlih 632, piše Ekonomist i dodaje da su predsjednik i vlada, u tom trenutku angažovani u izbornoj kampanji, negirali da pokušavaju da umanje stvarne brojke.

Pozivajući se na mišljenje lekara, Ekonomist kao razlog za nizak broj registrovanih infekcija u prvim mjesecima epidemije navodi da je bilo malo testiranja. Danas se testira više, navodi Ekonomist i dodaje da se čini da vlasti objavljuju tačnije brojke, ijdelom i pod pritiskom 2.870 ogorčenih ljekara koji su potpisali protestno pismo.

Kao i u većem dijelu ostatka Evrope, zvanične poruke su zbunjujuće a na Balkanu je zbrci dodatno doprinio i nizak nivo povjerenja u vlast, ocjenjuje Ekonomist i dodaje da mnogi vjeruju u teorije zavjere koje često promovišu ugledni ljudi.

Opisujući stanje u pojedinim djelovima regiona Ekonomist navodi da je na Kosovu predsjednik, u jeku poltičkog spora s premijerom i vladom pozivao na ignorisanje uputstava, a porodice zaraženih ulaze i izlaze iz bolnica bez provjera i donose im hranu.

U Albaniju se sliva na hiljade ljudi puneći plaže, nalik na prizore na obali Crnog mora u Rumuniji gdje broj infekcija takođe brzo raste.

Kada je riječ o Bosni, bolnice se dobro drže ali zbog skandala koji prate nabavke vezano za borbu protiv kovida-19 mnogi vjeruju da je "neko zarađivao dok je bilo na snazi zaključavanje" piše Ekonomist i podsjeća na aferu s firmom "Srebrena malina" kojoj je povjeren posao uvoza respiratora iz Kine iako nije imala reference za promet medicinske opreme.

U junu je podsjeća Ekonomist, srpski teniski as Novak Đoković organizovao regionalni teniski turnir na kom se grlio i zabavljao sa hrvatskim i bugarskim teniserima od kojih je nekolicina zaražena.

Ulogu su imali i sveštenici dodaje Ekonomist i navodi primjer Crne Gore gdje, kako tvrde, su se pojavili slučajevi infekcije s početkom praznika, kao i "poslije velikih antivladinih demonstracija koje je predvodila pravoslavna crkva."

Pandemija se širom regiona podudarila s pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim praznovanjima i okupljanjima, dodaje se. I još gore, u tom siromašnom dijelu Evrope postoji ogroman pritisak za povratak na posao što dodatno povećava stopu zaraze, zaključuje Ekonomist.