"VOLIO BIH DA VIDIM TEKST"

Vučić: Hrvatska protestna nota Srbiji kao kad bi Njemci uputili protest Jevrejima

Predsjednik Srbije je rekao da "još možda može da razume što Srbija i Hrvatska ne mogu da se usaglase oko dešavanja od prije 27 godina", ali da ne razumije kako nije moguće postići saglasnost oko onoga što se događalo prije 72, 73 godine - tokom Drugog svjetskog rata
70 pregleda 80 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 28.01.2018. 19:01h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je protesna nota koja je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra Ivice Dačića u sjedištu UN na otvaranju izložbe "Jasenovac pravo na nezaborav" ravna onoj koju bi Njemačka uputila Jevrejima zbog obilježavanja Dana Holokausta.

"Volio bih da vidim tekst, ali to bi bilo isto kao kad bi Njemačka pisala Jevrejima što su obilježavali Dan Holokausta", ocijenio je Vučić u telefonskoj izjavi iz Istanbula za beogradsku TV Pink.

Predsjednik Srbije je rekao da "još možda može da razume što Srbija i Hrvatska ne mogu da se usaglase oko dešavanja od prije 27 godina", ali da ne razumije kako nije moguće postići saglasnost oko onoga što se događalo prije 72, 73 godine - tokom Drugog svjetskog rata.

Po njegovim riječima, u redu je oprostiti, ali ne i zaboraviti zločine, jer je to način da se oni nikada ne dese drugim narodima.

Vučić je dodao da nije moguće da neko natjera srpski narod da zaboravi na stradanja na području Like, Korduna, odnosno Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu UN u četvrtak na otvaranju izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav".

Preporučujemo za Vas