Šta ako propadnu pregovori Grčke i Makedonije: "Nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska..."

"Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom naziivu?" o kojem se upravo pregovara - pita grčki list sunarodnike, i odgovara "Ostajemo nacionalno ponosni jer nismo 'prodali ime' "
95 pregleda 5 komentar(a)
Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2018. 17:21h

Uticajni grčki list "Katimerini" danas razmatra šta bi se moglo desiti ako propadnu sada naglo ubrzani pregovori s Makedonijom o rješavanju spora oko njenog naziva.

Neuspjeh pregovora bi najprije značio da bi se ta zemlja zvanično i dalje nazivala "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kako su prihvatile i UN, a i sama Grčka.

Ali, u svojim odnosima sa najmanje 120 zemalja koje su je priznale pod ustavnim nazivom, ona će i dalje biti samo "Republika Makedonija".

"Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom naziivu?" o kojem se upravo pregovara - pita grčki list sunarodnike, i odgovara "Ostajemo nacionalno ponosni jer nismo 'prodali ime' ".

A ako saveznici ipak pozovu Makedoniju da na samitu NATO u julu podnese zahtjev za prijem u članstvo, a "mi stavimo veto i Amerikanci i Evropljani ga 'obore' i nađu način da nas zaobiđu..?".

U tom slučaju Makedonija bi se "ponovo obratila Međunarodnom sudu u Hagu, gdje je Grčka već osuđena 2008. godine zbog prethodnog veta, ali su joj oproštene sankcije".

Potom, nastavlja list, grupa članica podnosi zahtjev UN da se Makedonija konačno i tamo nazove tako kako se naziva, "a to je za nas šamar".

U slučaju propasti pregovora, postoje i gore mogućnosti: "vlada (Zorana) Zaeva pada, njegova zemlja se zatvara u sebe, etnički rased Albanci-Slavomakedonci se aktivira i pokreću se centrifugalne sile, gurajući Albance ka Tirani, a Slavomakedonce ka Bugarskoj".

"Dolazi (makar i) 'plišani razvod' Albanaca i Slavomakedonaca, ta dva naroda sе prisajedinjuju susjednim metropolitenskim nacionalnim centrima, i time ulaze u NATO i EU", piše atinski list.

U tom slučaju, "mapa Balkana se mijenja na našim sjevernim granicama (Grčke)..., nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska, Srbi i Turci se miješaju, a i mi (Grčka) žurimo da 'pružimo pomoć' našoj manjini od 700.000 (!) Grka u BJRM - kako su govornici tvrdili na skupu u Solunu" prošlog vikenda.

Time se "aktivira lančani, domino-efekat, kao noćna mora".

Atinski list dalje pita Grke: "Šta ćemo onda? Proklećemo strance što su nas uništili, tragaćemo za nacionalnim izdajnicima i nacionalno ponosni poskakati u provaliju. Da li je to kastarofološki scenario? Možda, ali samo za one koji neće da shvate šta se dešava van naše kuće", zaključuje "Katimerini".

Bonus video: