prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu

U Hagu rasprava o žalbama na presudu Mladiću

Bivši komandant Vojske Republike Srpske će imati deset minuta da se obrati sudu

2903 pregleda 5 komentar(a)
Mladić, Foto: AP Photo
Mladić, Foto: AP Photo

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću biće održana danas i sjutra, 25. i 26. avgusta, pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Žalbe će danas iznijeti Mladićeva odbrana, dok će tužioci to uraditi sjutra, kada će Mladiću biti omogućeno i da se u desetominutnom terminu obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća, prenosi Danas.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), smatra da je za žrtve u Bosni i Hercegovini doživotna kazna nekadašnjem komandantu VRS „jedino primjerena kazna za monstruozne zločine koje su počinili vojnici pod komandom Mladića u njegovoj rodnoj zemlji“.

– Kao kompenzaciju za doživotnu kaznu, Mladića neće osuditi za genocid u ostalih šest opština u BiH, iako evidentno postoje elementi za to. Kad bi se to desilo, to bi momentalno označilo da je genocid počinjen na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo u Srebrenici. Tada već govorimo o nereagovanju međunarodne zajednice 1992, umiješanosti Srbije, o ruskim i srpskim dobrovoljcima koji su učestvovali u etničkom čišćenju gradova u BiH, pa na kraju krajeva i o samom opstanku entiteta. Međunarodna zajednica je već na isteku snage da se s tim problemima nosi u budućnosti, kada se već nije dovoljno pozabavila u ovih dvadeset i pet godina – ukazuje Kanka Ćudić za Danas.

Kako ističe sagovornik tog lista, ono što je važno jeste šta srpski narod u BiH, pa i Srbiji, dobija tom presudom. „Dobija mogućnost da se suoči sa zločinima koji su počinjeni u njegovo ime, da se konačno distancira od sulude ideje o srpskoj državi zapadno od rijeke Drine. Dobija priliku za zdravije i odgovornije društvo, koje ispravlja svoje greške, a to je ovim balkanskim narodima danas najteže“, ukazuje Kanka Ćudić.

Mladić je početkom jula ponovo odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je predsjedavajući sudija Alfons Ori u spise predmeta uveo da je optuženi izjavio da nije kriv. Zbog nedoličnog ponašanja, tada je izbačen iz sudnice.

Mladić je krajem juna podnio zahtjev da se za njegove branioce postave advokat iz Beograda Miloš Šaljić i ruski pravni Aleksandar Mezjajev. Zatražio je i da mu sud plaća advokate, pošto tvrdi da nema novca za to.

Zvaničnici sudskog sekretarijata više puta naznačili da Šaljić ne ispunjava uslove za glavnog branioca jer ne govori nijedan od zvaničnih jezika suda, dok je Mezjajev naveo da ne želi da bude Mladićev glavni zastupnik. Ostaje da se vidi ko će na kraju zastupati Mladića, piše Danas.

Žalbeni postupak je već trebalo da bude završen, kako bi presuda bila donijeta do kraja godine. Međutim, zbog promjena u sastavu Vijeća, lošeg zdravstvenog stanja Mladića, kao i pandemije uzrokovane virusom korona, proces je morao da se pomjeri. Pravosnažna presuda očekuje se u drugoj polovini sljedeće godine.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR za taoce.

Preporučujemo za Vas