Vučić: SAD ukazale poštovanje Srbiji, Putin i Lavrov mi se izvinili

"Sada je Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima", rekao je Vučić

9950 pregleda 38 reakcija 11 komentar(a)
Vučić sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, Foto: Predsednik.rs
Vučić sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, Foto: Predsednik.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da Bijela kuća u prethodnih 30 godina "nije bila otvorena za Srbe" i da su SAD sada, tokom njegove prošlonedjeljne posjete, "prvi put označile Srbiju kao važnog partnera i ukazale joj poštovanje".

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vučić je za RTS rekao da je Bijela kuća "bila rezervisana za Albance i sve druge koji su bili protiv Srba" u posljednjih 30 godina.

"Ovoga puta smo uspjeli to da promijenimo i da napravimo prostor za desetostruko i stostruko veće američke investicije u Srbiju. Sada je Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima", rekao je Vučić.

On je kazao da pozicija Srbije koja je na evropskom putu "nije nimalo laka" jer danas postoje najmanje četiri važna centra moći: EU, SAD, Kina i Rusija.

"Izvinili mi se Putin i Lavrov"

Vučić je izjavio večeras da su mu se i predsjednik i ministar spoljnih poslova Rusije izvinili zbog objave portparolke tog ministarstva Marije Zaharove.

Vučić je za RTS rekao da mu se predsjednik Rusije Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov "nikad do sada nisu izvinjavali ni za šta, a sada obojica".

"Putin mi je rekao da iza toga (objave Zaharove) ne stoji ruska država, a pogotovo ne on lično", kazao je Vučić.

On je naveo da su odnosi Srbije i Rusije "veoma dobri", da s Putinom ima "česte konsultacije" i da je javnost "mogla da vidi koliko je poštovanje Rusije" i prema njemu i prema Srbiji, poslije "nesmotrenog posta Zaharove".

Zaharova je u subotu na Fejsbuku objavila sliku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na niskoj stolici ispred velikog stola za kojim je predsjednik SAD Donald Tramp, i uz sliku scene iz filma "Niske strasti", u kojoj glumica Šeron Stoun sjedi prekrštenih nogu i visoko zadignute suknje na saslušanju u policiji.

"Ako su vas pozvali u Bijelu kuću, a stolicu postavili kao da ste na saslušanju, sjedite kao na slici broj 2. Bez obzira ko ste. Vjerujte mi", napisala je Zaharova.

Kasnije se izvinila zbog te objave i navela da je "pogrešno interpretirana", aludirajući da je mislila na odnos SAD prema gostu.

O Hotijevoj izjavi: To se neće dogoditi

Predsednik Srbije je istakao da se o "međusobnom priznanju" ne razgovara.

Povodom današnje izjave kosovskog premijera Avulaha Hotija, da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će ga primijeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom, Vučić je istakao da se to neće dogoditi i da je to rekao najvišim evropskim zvaničnicima.

"Neki su zamislili ne da suštinski riješe problem, već misle da je dovoljno da se izvrši pritisak na Srbiju i da će problem biti riješen", istakao je Vučić.

Upitao je kako to Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi na Kosovu nemaju to pravo, kako ni bilo gdje drugdje, prenosi RTS.

Vučić kaže da Priština ne može da traži nova priznanja i da se to vrlo jasno čulo od strane američkih predstavnika.

Bonus video: