"RAZBIJANJE UZAJAMNIH PREDRASUDA"

Ponoš: Abazović važniji za bolje odnose Srba i Albanaca od sporazuma sa šeikom i Trampom

Ponoš je u intervjuu listu Danas ocijenio da je u dokumentu nedavno potpisanom u Bijeloj kući "najštetnije Vučićevo kumovanje na priznavanju kosovske državnosti od strane Izraela"

25113 pregleda 22 reakcija 14 komentar(a)
Zdravko Ponoš, Foto: Screenshot
Zdravko Ponoš, Foto: Screenshot

Potpredsjednik Narodne stranke Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da je za razbijanje uzajamnih predrasuda i bolje odnose Srba i Albanaca mnogo značajnija politička pojava Dritana Abazovića, nego svi kontakti i potpisivanja sporazuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Avdulahom Hotijem, Donaldom Trampom, Ričardom Grenelom, Muhamedom Dahlanom ili šeikom Bin Zajedom.

Ponoš je u intervjuu listu Danas ocijenio da je u dokumentu nedavno potpisanom u Bijeloj kući "najštetnije Vučićevo kumovanje na priznavanju kosovske državnosti od strane Izraela".

"Taj gest učinio je nemjerljivu štetu našoj poziciji oko rješavanja kosovskog problema", kazao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je štetno i to što se Srbija obavezala na jednogodišnji moratorijum u kampanji za otpriznavanje Kosova i "trajno odustajanje od diplomatske borbe protiv bilateralnih priznanja kosovske državnosti i članstva u međunarodnim organizacijama".

"(Ta tačka) proizvešće trajne i nepopravljive posljedice. Sva režimska pravdanja su samo anestezija za njihovo glasačko tijelo i vrijeđanje inteligencije većine građana Srbije, bez obzira kako gledali na kosovski problem", rekao je Ponoš.

On je dodao da je cio bliskoistični segment sporazuma ilustracija "svođenja Srbije na samo još jedan od emirata UAE", ovog puta "ne samo u poslovnom nego i u političkom smislu".

Dodao je da su bliskoistočni problemi "stariji od pisane riječi", da kompleksnost srpsko-albanskih odnosa nije biblijskih razmjera, ali da je vrijeme pokazalo da nije jednostavna za rješavanje.

"Ne vjerujem u naivnost tvorca vašingtonskog papira da je imao namjeru da ta dva mrtva čvora raspetlja tako što će ih upetljati u treći zajednički, a cijelu stvar podvesti pod kategoriju ekonomske normalizacije odnosa Beograd i Prištine", rekao je Ponoš.

On je naveo da Priština ima razloga da bude zadovoljna bliskoistočnim dijelom sporazuma, kao i Izrael i izborni štab predsjednika SAD Trampa.

"Vašingtonsko prelo je Vučićeva donacija Trampovoj izbornoj kampanji, ali to ne znači da papir koji je iz njega proistekao nema potencijal da proizvede dugoročne posljedice. To nije rezultat bilo čijeg strateškog promišljanja nego Vučićevog nepromišljanja", rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da je otkazivanje učešća pripadnika Vojske Srbije na vježbi u Bjelorusiji "okasnjela odluka sa ponižavajućim obrazloženjem" koje je ministar odbrane Aleksadnar Vulin saopštio "u vidu tužbalice", i dodao da će vjerovatno biti zakomplikovana isporuka modernizovanih aviona MIG-29 iz Bjelorusije.

"Značajnije pitanje je kako će Rusija čitati ne samo ovaj gest nego i odredbu vašingtonskog papira koji se odnosi na energetsku diverzifikaciju, a posebno činjenicu da je tim papirom Srbija širom otvorila vrata međunarodnoj afirmaciji kosovske državnosti", rekao je Ponoš.