"tražimo da budemo slobodni"

Zaev zatražio od Vartolomeja priznanje autokefalnosti makedonske crkve

Prije samo dva dana, u nedelju, predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Vartolomeja ;to isto: da "iskoristi svoje apelaciono pravo" za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve "da bi naši građani pravoslavne vjeroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svijetu" - napisao je Pendarovski

9805 pregleda 19 komentar(a)
Zaev, Foto: AP
Zaev, Foto: AP

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi bude priznata autokefalnost.

Prije samo dva dana, u nedelju, predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Vartolomeja ;to isto: da "iskoristi svoje apelaciono pravo" za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve "da bi naši građani pravoslavne vjeroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svijetu" - napisao je Pendarovski.

Danas je u pismu Vartolmeju i premijer Zaev napisao da "pravoslavni narod" Sjeverne Makedonije "zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već cio jedan vijek" i "očekuje da vidi Makedonsku pravosnavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju praznatu kao autokefalnu, sa blagoslovom i pismenom odlukom (Vartolomeja) prvog među Hristovim arhijerejima na zemlji".

Premijer je, kako je saopštio njegov kabinet, podsjetio poglavara Vaseljenske patrijaršije na sastanak u njegovom sedištu Istanbulu, na kojem je zatražena pomoć i zalaganje da MPC bude priznata kao autokefalna i primljena u zajednicu pravoslavnih crkava.

"Poštujemo ono što je određeno međunarodnim dogovorima. Ali, tražimo da budemo slobodni i crkveno u granicama naše zemlje i da naši arhijereji služe sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava", napisao je Zaev.

Preporučujemo za Vas