Prvo hapšenje za zločine OVK po nalogu suda u Hagu

Specijalizovano vijeće Kosova osnovano je u Hagu 2015. kako bi se bavilo navodnim zločinima koje su počinili pripadnici OVK tokom rata za nezavisnost od Srbije

18156 pregleda 8 komentar(a)
Neprihvatljivo hapšenje: predsjednik udruženja ratnih veterana OVK Husni Gucati, Foto: AP
Neprihvatljivo hapšenje: predsjednik udruženja ratnih veterana OVK Husni Gucati, Foto: AP

Specijalizovano vijeće Kosova, sud za ratne zločine koji se nalazi u Hagu, saopštilo je da je bivši komandant pobunjeničke Oslobodilačke vojske Kosova, Salih Mustafa, uhapšen na Kosovu u prebačen u Holandiju.

Mustafa je, kako prenosi Rojters, bio komandant OVK tokom rata 1998-99. Sud u Hagu je naveo u saopštenju da je potvrdio optužnici i nalog za hapšenje Mustafe, mada nijesu objavljeni detalji o optužbama sa kojima se on mogao suočiti.

"Gospodin Mustafa će biti prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanog vijeća Kosova u Hagu i bez nepotrebnog odlaganja pojaviće se na saslušanju uoči suđenja“, navodi se u saopštenju.

Kako javljaju prištinski mediji, Mustafa je bivši šef Obaveštajne službe Bezbjednosnih snaga Kosova. Mustafu je uhapsila EULEKS-ova policija za ratne zločine. On je bio član organizacije Nacionalnog oslobodilačkog pokreta, od 1988. godine, pod vođstvom Afrima Zitija, Fahrija Fazlija i Fadila Vate. Bio je uhapšen 1993. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune.

U avgustu 1997. godine, nakon izvršenja zatvorske kazne, Mustafa je bio angažovan na organizovanju i raspoređivanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice.

Vodio je gerilske jedinice OVK pod imenom gerila BIA do uspostavljanja operativnih zona Lap i Karadak, a predsjednik Udruženja ratnih veterana OVK Husni Gucati je kazao da je Mustafa jedan od osnivača OVK.

“Za nas je ovo hapšenje neprihvatljivo”, kazao je Gucati.

Hapšenje Mustafe je prvo po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Zamjenik predsjednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj, reagujući na to što je Specijalni sud uhapsio bivšeg Mustafu, izjavio je da je to posledica podignutih ruku i optužio za to poslanike koji su u Skupštini Kosova glasali za formiranje Specijalnog suda.

"To je posljedica podignutih ruku, Specijalni sud je izglasan u Skupštini Kosova i sada je građanina neko drugi uhapsio u svojoj zemlji“, rekao je Haradinaj za "Insajder".

U junu, Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo, objavilo je optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući i skoro 100 ubistava.

Ovu optužnicu još nije potvrdio sudija, a Tači koji odbacuje krivicu u julu se u Hagu sastao sa tužiocima.

Specijalizovano vijeće Kosova osnovano je u Hagu 2015. kako bi se bavilo navodnim zločinima koje su počinili pripadnici OVK tokom rata za nezavisnost od Srbije.

Lokalni napori za istraživanje ratnih zločina OVK do sada su bili opstruirani rasprostranjenim zastrašivanjem u zemlji gdje se bivši pobunjenici slave kao heroji, piše Rojters.

Kabinet specijalizovanog tužioca za Kosovo je dijelom smješten u Holandiji kako bi se obezbijedila zaštita svjedoka.

Specijalizovano vijeće funkcioniše po zakonima Kosovam ali u njemu rade međunarodne sudije i tužioci.

Bonus video: