NOVO HAPŠENJE PO NALOGU SPECIJALNOG SUDA

Uhapšen Hisni Gucati, predsjednik Organizacije veterana OVK

Advokat Organizacije veterana OVK Tom Gaši je na svom nalogu na Fejsbuku objavio da će Gucati danas biti prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu

9415 pregleda 89 reakcija 1 komentar(a)
Hapšenje Gucatija, Foto: AP
Hapšenje Gucatija, Foto: AP

Predsjednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisni Gucati izveden je iz kancelarija Organizacije sa lisicama na rukama i u pratnji pripadnika Policije Euleksa.

Prilikom njegovog izlaska iz kancelarija grupa veterana OVK je glasno negodovala i zviždala.

Prethodno su se tu pojavili i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova.

Advokat Organizacije veterana OVK Tom Gaši je na svom nalogu na Fejsbuku objavio da će Gucati danas biti prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu. Za sada nije poznato za šta je okrivljen Gucati. Policija Euleksa je oko 12 časova počela pretres prostorija Organizacije veterana OVK.

U blizini su viđeni i zvaničnici kosovske policije, koji prate ingtervenciju i sprečavaju ulaženje u zgradu te organizacije. Na Kosovu su juče počela hapšenja po nalozima Specijalnog suda. Zvaničnici Organizacije veterana OVK saopštili su da su dosada triput primili dosijee Specijalnog suda u Hagu.

Salih Mustafa, bivši komandant OVK uhapšen je juče na Kosovu i prebačen u Holandiju.

On je bio komandant OVK tokom rata 1998-99. Sud u Hagu je naveo u saopštenju da je potvrdio optužnici i nalog za hapšenje Mustafe, mada nijesu objavljeni detalji o optužbama sa kojima se on mogao suočiti.

Haradinaj: Nijedan optuženi neće pobjeći pravdi, nema razloga za operacije i racije

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da pravosuđe, kako lokalno, tako i međunarodno, nema razloga da sprovodi operacije i pretrese u vezi sa Specijalnim sudom, jer će, prema njegovim riječima, svi dobrovoljno odgovarati pravdi.

On je nakon hapšenja Gucatija, rekao da je Kosovo uvijek djelovalo u skladu sa zakonom.

Haradinaj je kritikovao objavljivanje dosijea Specijalnog suda za koje se sumnja da su ih u tri slučaja u kancelarijama OVK predali stranci.

Haradinaj
Haradinajfoto: BETAPHOTO

"Ponavljam svoj stav da je objavljivanje spisa Specijalnog suda bilo pogrešno i da će najviše štetiti našoj državi, uključujući i same optužene. Pokušaj stvaranja slike da je Kosovo mobilisano da ometa pravdu je pogrešno. Nismo bili niti smo na suprotnoj strani pravde. Apelujem na pravosuđe, lokalno i međunarodno, da poštuje prava svih. Nijedan optuženi neće pobjeći pravdi. Smatram da nema razloga za operacije i racije, jer će svi dobrovoljno odgovoriti pravdi", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Preporučujemo za Vas