Uhapšen Hisni Gucati, predsjednik Organizacije veterana OVK

Advokat Organizacije veterana OVK Tom Gaši je na svom nalogu na Fejsbuku objavio da će Gucati danas biti prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu

9438 pregleda 89 reakcija 1 komentar(a)
Hapšenje Gucatija, Foto: AP
Hapšenje Gucatija, Foto: AP

Predsjednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisni Gucati izveden je iz kancelarija Organizacije sa lisicama na rukama i u pratnji pripadnika Policije Euleksa.

Prilikom njegovog izlaska iz kancelarija grupa veterana OVK je glasno negodovala i zviždala.

Prethodno su se tu pojavili i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova.

Advokat Organizacije veterana OVK Tom Gaši je na svom nalogu na Fejsbuku objavio da će Gucati danas biti prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu. Za sada nije poznato za šta je okrivljen Gucati. Policija Euleksa je oko 12 časova počela pretres prostorija Organizacije veterana OVK.

U blizini su viđeni i zvaničnici kosovske policije, koji prate ingtervenciju i sprečavaju ulaženje u zgradu te organizacije. Na Kosovu su juče počela hapšenja po nalozima Specijalnog suda. Zvaničnici Organizacije veterana OVK saopštili su da su dosada triput primili dosijee Specijalnog suda u Hagu.

Salih Mustafa, bivši komandant OVK uhapšen je juče na Kosovu i prebačen u Holandiju.

On je bio komandant OVK tokom rata 1998-99. Sud u Hagu je naveo u saopštenju da je potvrdio optužnici i nalog za hapšenje Mustafe, mada nijesu objavljeni detalji o optužbama sa kojima se on mogao suočiti.

Haradinaj: Nijedan optuženi neće pobjeći pravdi, nema razloga za operacije i racije

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da pravosuđe, kako lokalno, tako i međunarodno, nema razloga da sprovodi operacije i pretrese u vezi sa Specijalnim sudom, jer će, prema njegovim riječima, svi dobrovoljno odgovarati pravdi.

On je nakon hapšenja Gucatija, rekao da je Kosovo uvijek djelovalo u skladu sa zakonom.

Haradinaj je kritikovao objavljivanje dosijea Specijalnog suda za koje se sumnja da su ih u tri slučaja u kancelarijama OVK predali stranci.

Haradinaj
Haradinajfoto: BETAPHOTO

"Ponavljam svoj stav da je objavljivanje spisa Specijalnog suda bilo pogrešno i da će najviše štetiti našoj državi, uključujući i same optužene. Pokušaj stvaranja slike da je Kosovo mobilisano da ometa pravdu je pogrešno. Nismo bili niti smo na suprotnoj strani pravde. Apelujem na pravosuđe, lokalno i međunarodno, da poštuje prava svih. Nijedan optuženi neće pobjeći pravdi. Smatram da nema razloga za operacije i racije, jer će svi dobrovoljno odgovoriti pravdi", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Bonus video: