"OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem"

Tači: Odazvaćemo se pozivima suda

Ocijenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbjeći pravdu

2965 pregleda 2 komentar(a)
Tači, Foto: Betaphoto
Tači, Foto: Betaphoto

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se Specijalnom sudu odazvati svi koji budu pozvani i da nema potrebe za spektaklima kao što su pretres prostorija i hapšenje predsjednika i potpredsjednika Organizacije veterana OVK.

On je rekao da građani Kosova i cijelog svijeta očekuju da će specijalizovane komore dati odgovarajući, profesionalni i transparentan odgovor na "monstruozne" navode, poput insinuacija o trgovini ljudskim organima u kojoj je učestvovala OVK ili "Žutoj kući".

"OVK je bila dobrovoljni pokret, dio građanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova i kao takva je prepoznata od međunarodne zajednice. To je bio primjer saradnje sa međunarodnom pravdom, počevši od Unmik sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Euleksa, lokalnih sudova, a sada u petom nivou pravde u poslijeratnom Kosovu, Specijalizovanim vijećima", kazao je on.

Kako je naveo "niko od onih sa kojima su obavljeni razgovori ili su optuženi nije izbjegao da odgovara pred nadležnim pravosudnim organima".

Ocijenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbjeći pravdu.

"Stoga procjenjujem da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina. Cio svijet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem", rekao je on.

Dodao je da je "Kosovo uvijek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava, odlučno da izgradi demokratsku, pravnu i multietničku državu, domovinu svih svojih građana".

Tokom današnjeg dana, specijalni istražitelji Specijalnog suda i tužilaštva pretresli su kancelarije Organizacije veterana OVK, i pri tome uhapsili predsjednika ove organizacije Hisniju Gucatija i zamjenika predsjednika Nasima Haradinaja.

Preporučujemo za Vas