slučaj "šamari u centru"

Gruevskom godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima

Skopski krivični sud je Gruevskog osudio za naručivanje nasilja nad odbornicima tada opozicionog SDSM u gradskoj opštini Centar 2013. godine, kada je bio premijer i lider VMRO DPMNE

5056 pregleda 0 komentar(a)
Gruevski, Foto: AP Photo
Gruevski, Foto: AP Photo

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas u Skoplju u odsustvu na godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima.

Skopski krivični sud je Gruevskog osudio za naručivanje nasilja nad odbornicima tada opozicionog SDSM u gradskoj opštini Centar 2013. godine, kada je bio premijer i lider VMRO DPMNE.

Drugoptueženi u slučaju nazvanom "Šamari u Centru", tadašnji bliski saradnik Gruevskog i ministar za saobraćaj i veze Mile Jankieski nepravosnažno je uslovno osuđen na godinu zatvora, ako u naredne četiri godine napravi drugo krivično djelo.

Ovo je prva presuda za Janakieskog, za koga se vodi više sudskih postupaka za krivična djela napravljena u vrijeme dok je bio ministar u vladi Nikole Gruevskog.

U četiri postupka je optužen zajedno sa Gruevskim (TNT, Titanik, Trajektorija i za organizaciju nasilja u parlamentu 27. aprila).

Gruevski koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora u slučaju nezakonite kupovine luksuznog mercedesa, u novembru 2018. godine je pobjegao u Mađarsku, gdje je brzo dobio politički azil.

Vijeće krivičnog suda u Skoplju je osudilo na uslovne zatvorske kazne i pet simpatizera VMRO DPMNE, koji su učestvovali u nasilju nad odbornicima SDSM na sjednici skupštine opštine Centar da bi po nalogu Gruevskog spriječili promjenu urbanističkog plana za centralni dio Skoplja.

Slučaj "Šamari u Centru" je prvi sudski postupak koji je pokrenulo Specijalno tiužilaštvo za prisluškivane razgovore, koje je krajem prošle godine ugašeno.

Preporučujemo za Vas