još nije zvanično optužen

Haradinaj traži da bude pušten, ne priznaje sud, svjedoci tužiocima javljaju da im se prijeti

Sud je, po Haradinaju, "prekršio Ustav i humanitarno pravo"

4157 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potpresjednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj, osumnjičen za zastrašivanje svjedoka na Kosovu, izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da "ne priznaje" taj sud i zatražio da bude pušten iz pritvora.

Tužioci su, istovremeno, rekli da im javljaju "brojni svjedoci da se osjećaju ugroženo i da im se prijeti".

Haradinaj je osumnjičen za "krivična djela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova".

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) rekao je danas da Haradinaj još nije zvanično optužen, a tužioci su najavili da će optužnicu podnijeti "u najkraćem mogućem roku".

U tom kontekstu, zastupnica optužbe rekla je da Tužilaštvo "prikuplja informacije od brojnih svijedoka koji javljaju da se osjećaju ugroženi i da im se prijeti".

Haradinajev branilac po službenoj dužnosti Bas (Baas) Martens zatražio je, s druge strane, da njegov klijent odmah bude pušten na slobodu, tvrdeći da sud u Hagu "nije nadležan" za krivična djela za koja je on osumnjičen."

Moj klijent nije optužen za ratne zločine, a ovo je sud za ratne zločine i zato nije nadležan", rekao je Martens.

Tužioci su tu tvrdnju odbacili kao netačnu.

Haradinaj je, potom, rekao da "ne prihvata hapšenje".

"Ja ne priznajem ovaj sud...Prikupili smo više od 10.000 potpisa građana koji se protive ovom sudu", kazao je Haradinaj.

Tvrdio je i da je sudu "istekao rok" od pet godina, na koji ga je, po njemu, osnovala Skupština Kosova.

Sud je, po Haradinaju, "prekršio Ustav i humanitarno pravo".

"Čak i ako me osudite na 500.000 evra kazne, neću promeniti mišljenje", naglasio je osumnjičeni.

On je tvrdio da je u pritvoru zbog "prava na slobodno mišljenje", isto kao kada je "s 15 godina bio u zatvoru".

Za ista krivična djela osumnjičen je i Hisni Gucati, predsjednik Udruženja veterana OVK, koji je, takođe, u haškom pritvoru, a pred sudiju će biti izveden u četvrtak, 1. oktobra.

Haradinaja i Gucatija su 25. septembra uhapsile snage Euleksa u Prištini.

Tužilaštvo u Hagu tereti Gucatija i Haradinaja da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svjedoka "izložili te osobe potencijalnim prijetnjama njihovoj bezbjednosti".

U nalogu za hapšenje, objavljenom na sajtu suda, piše da su Gucati i Haradinaj na konferencijama za štampu u Prištini "distribuirali povjerljive i tajne informacije koje potiču od...Tužilaštva" ili istražne radne grupe koja mu je prethodila.

U nalogu za hapšenje - koji je potpisao francuski sudija Giju - piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu - održane 7, 16. i 22. septembra - medijima učinili dostupne "poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva".

Haradinaj je, pritom, "pomenuo po imenu neke (potencijalne) svjedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima", a Gucati ga nije spriječio.

"Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu prijetnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu", piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj osumnjičeni su i da su, objavljujući povjerljive informacije o svjedocima, imali namjeru da nad njima sprovedu "odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim djelima".

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su "prekršili tajnost postupka".