"POLITIKA NE TREBA DA SE MIJEŠA U POLITIKU"

Tači: Ubice Ivanovića htjele da naškode Kosovu

Dodaje da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi
51 pregleda 0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.01.2018. 15:22h

Ko god je ubio Olivera Ivanovića htio je time da predstavi Kosovo kao nestabilnu zemlju, rekao je za DW kosovski predsjednik Hašim Tači.

Dodaje da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi.

„Kosovske i međunarodne institucije čine maksimalne napore kako bi se ovo zločinačko ubistvo razjasnilo što je prije moguće. Ovo je Kosovu najmanje trebalo“, rekao je u Prištini za DW predsjednik Kosova Hašim Tači.

„Oni koji su ovo planirali i izvršili htjeli su da naštete imidžu Kosova i da predstave Kosovo kao nestabilnu kriznu zemlju, kao zemlju metaka, a ne mira.“

Na pitanje novinara DW da li ima pomaka u istrazi, Tači je rekao da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali se nada „da ćemo brzo iznijeti istinu na svijetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara“.

Kosovski predsjednik dodaje da je najbolje kloniti se spekulacija te da politika ne treba da se miješa u istragu.

"Juče sam pričao sa srpskim predsjednikom Vučićem i rekao da je za Kosovo dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umješanost krugova iz Srbije. Svaka indicija – ne samo iz Srbije već iz svake zemlje – je dobrodošla“, navodi Tači.

"Ubistvo treba što pre razjasniti bez obzira da li ima etničku, poliitčku ili mafijašku pozadinu", rekao je on, dodajući da „nema naznaka da se radi o etničkim ili političkim“ motivima. „Gospodin Ivanović je bio i srpski državljanin i mislim da je i sam govorio da najmanje problema ima sa Albancima. Čak je govorio da sa Srbima ima velikih problema i da se osjeća ugroženim. Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva.“

Tači je zaključio da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa ili podjela među Srbima na sjeveru Kosova, ali da je ideja počinilaca možda bila da „daju Srbiji povod za prekid dijaloga sa Kosovom“. Na kraju tog procesa, dodao je Tači, treba da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova.

Tači Borisovu: Ubistvo Ivanovića neće ugroziti normalizaciju odnosa Prištine i Beograda

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je premijeru Bugarske Bojku Borisovu da Priština neće dopustiti da ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ugrozi normalizaciju odnosa sa Beogradom.

To je saopštila Vlada Bugarske nakon telefonskog razgovora Borisova i Tačija u srijedu, prenosi The Sofia Globe.

Borisov je oštro osudio ubistvo Ivanovića i izrazio saučešće, navedeno je u saopštenju.

Oliver Ivanović ubijen je u utorak prije podne iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici sa šest metaka, na ulazu u prostorije stranke koju je osnovao. On će biti sahranjen danas u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

Bugarski premijer je izrazio nadu da, kako je navedeno, taj tragičan slučaj neće spriječiti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i zatražio od kosovskog predsjednika da pokaže posvećenost nastavku dijaloga, navedeno je na sajtu.

Deceniju pošto je primljena u EU, Bugarska je 1. januara prvi put preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

Preporučujemo za Vas