Bregu: Regionalna ekonomska integracija izuzetno važna

Ona je rekla da takva integracija ZB može pomoći da učestvuje u evropskim lancima vrijednosti, da mala i srednja preduzeća budu više zastupljena na međunarodnoj sceni, kao i da se više doprinese sticanju kvalifikacija i usavršavanju radnika, ali i usavršavanju tehnologija

2539 pregleda 0 komentar(a)
Sa panela, Foto: RCC
Sa panela, Foto: RCC

Regionalna ekonomska integracija Zapadnog Balkana (ZB) nije zaseban proces, već instrument povećanja usklađenosti regiona sa principima jedinstvenog tržišta Evropske unije (EU), poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

„Bliži odnosi u procesu evropske integracije regiona, posebno ekonomska integracija šest ekonomija ZB, ali i ekonomska integracija sa EU, u ovom trenutku su najvažniji“, kazala je Bregu na panelu „Pobjednici i gubitnici virusa Covid-19 u Jugoistočnoj Evropi“, u sklopu Foruma posvećenog povezivanju, koji je održan u Tirani.

Ona je rekla da takva integracija ZB može pomoći da učestvuje u evropskim lancima vrijednosti, da mala i srednja preduzeća budu više zastupljena na međunarodnoj sceni, kao i da se više doprinese sticanju kvalifikacija i usavršavanju radnika, ali i usavršavanju tehnologija.

„Predviđeno je će se regionalni rast kretati između -3 i -5,6 odsto, dok je pad direktnih stranih investicija u ovoj godini već dostigao 40 odsto“, navela je Bregu.

Ona je kazala da je trenutni deficit tekućeg računa regiona šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i najveći je u posljednih pet godina.

Kako je dodala Bregu, trend rasta zaposlenosti na ZB opao je sa četiri na dva odsto u prethodnom kvartalu.

Prema njenim riječima, dolasci stranih turista smanjeni su za 56 odsto u prvim mjesecima ove godine, dok su te brojke u maju opale za 98 odsto, jedan od pet aranžmana je otkazan, a 42 odsto turoperatora već je otpustilo svoje radnike.

„Ove su brojke jasan pokazatelj da se regionalna saradnja mora nastaviti, a posebno da se naši napori moraju usredsrediti na najviši mogući nivo ekonomske integracije unutar regiona, ali i sa EU“, kazala je Bregu.

Ona smatra da je to moguće i da je region to pokazao tokom blokade uzrokovane pandemijom, kada su otvoreni zeleni koridori.

„To se sada treba proširiti i na druge oblasti. Trebamo da povećamo i direktne strane investicije u regionu koje će biti u službi ekonomskog razvoja“, poručila je Bregu.

Kako je navela, neke procjene pokazuju da regionalna ekonomska integracija može doprinijeti BDP-u između jedan i tri odsto ako nivo integracije dostigne nivo EFTA-e i između dva i 14 odsto u slučaju dostizanja evropskog nivoa integracije.

„Dakle, regionalna ekonomska integracija, zajedničko tržište, je put kojim treba ići,“ zaključila je Bregu.

Bonus video: