Poslovni savjet u ime 400 hiljada kompanija koje okuplja

Osnovan Poslovni savjet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Savjet je osnovan na sjednici Upravnog odbora KIF-a WB6, održanoj u ponedjeljak u Tirani, na kojoj su učestvovali predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Balša Ćulafić.

2739 pregleda 0 komentar(a)
Slika sa sastnka Tirana, Foto: Ap
Slika sa sastnka Tirana, Foto: Ap

Komorski investicioni forum (KIF) zapadnobalkanske šestorke osnovao je Poslovni savjet, kojim će se obezbijediti još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu.

Savjet je osnovan na sjednici Upravnog odbora KIF-a WB6, održanoj u ponedjeljak u Tirani, na kojoj su učestvovali predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Balša Ćulafić.

Iz PKCG je saopšteno da će Poslovni savjet u ime 400 hiljada kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora, na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspješnije privređivanje unutar regiona i sa EU i o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade, predlažući mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Predsjednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, istog dana primio je albanski premijer Edi Rama i ministarka finansija i ekonomije Anila Denaj.

“Osnivanjem Poslovnog savjeta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u cijelom regionu, obezbijediće se još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija”, navodi se u saopštenju.

Članovi novoosnovanog Savjeta su, kako se dodaje, istaknuti privrednici, regionalni biznis lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, kao i predstavnici velikih poslovnih sistema albanskog BALFIN-a, Agne i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkog MS Wood-a, Sarajevskog kiseljaka i Mikroelenika, kosovske Devoli korporacije i Albi grupe, crnogorskog Volija, Trebjese i Portonovog, makedonskog Alkaloda i M6/Tikveša i srpske Elixir grupe, Nelta i Milšpeda.

Poslovni savjet će biti savjetodavno tijelo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i predloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

Iz UO KIF-a su najavili da će inicirati redovne, kvartalne sastanke sa predsjednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima će, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspješnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija i privreda u cjelini.

Pomoć lokalnim kompanija i investitorima u regionu za poslovanje tokom Covida 19, kao i realizacija novih inicijativa, poput “zelenih linija” za lakše kretanje – prelazak granica zaposlenih u kompanijama angažovanim na poslovima u regionu, odnosno regionalno povezivanje kompanija radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme, biće jedan od prioriteta u radu KIF-a, kao servisa privrede, i u narednom periodu.

Poslovni savjet će biti i dio platforme za komunikaciju privrede regiona sa institucijama u Briselu u sprovođenju novog akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta za period do 2024. godine, čije je usvajanje predviđeno na novembarskom samitu EU i ZB u Sofiji, kao i u procesu inkluzivnog proširenja za koje se zajednička regionalna komora u ime poslovne zajednice regiona zalaže, sa željom da ono startuje već tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

UO KIF-a ZB6 je posebno zadovoljan što su predlozi mjera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala koje je dostavio Komorski investicioni forum u sklopu izrade novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, uvršteni u radnu verziju dokumenta.

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog savjeta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o pripremama za Samit u Sofiji, predsjednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Thomasom Hagleitnerom, koji se putem video linka uključio u rad zasjedanja Upravnog odbora KIF-a.

„EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora”, poručio je Hagleitner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će doprinjeti i investicioni plan za ekonomski razvoj i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu.

On je kazao da što se prije region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU.

Privatni sektor je, prema njegovim riječima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostvaljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa benefite i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Preporučujemo za Vas