POLICIJA SAOPŠTILA DA JE DOŠLA DO NEKIH NOVIH INFORMACIJA

Istraga ubistva Ivanovića: Identifikovan vlasnik zapaljenog automobila

Prema riječima regionalnog šefa operative Kosovske policije Željka Bojića, policija je skinula video zapis sa sigurnosnih kamera i sav materijal, kao i onaj prikupljen tokom uviđaja, poslala na dalju obradu u Prištinu
92 pregleda 0 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Reuters
Oliver Ivanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 15:13h

Kosovska policija saopštila je da je došla do nekih novih informacija o ubistvu političara Olivera Ivanovića. Navodi se da je u dosadašnjoj istrazi identifikovan vlasnik zapaljenog automobila tipa "opel astra", koji se dovodi u vezu sa ovim ubistvom, prenosi B92.

Navedeno je da se do informacija došlo nakon razgovora sa nekoliko svjedoka, snimaka sigurnosnih kamera i informacija dobijenih putem zaštićene komunikacije, povjerljivih telefonskih razgovora, mejlova i zapisa sa društvenih mreža.

Istražni tim, kako je navedeno, čine specijalizovani pripadnici službi za ovakve slučajeve, slučajeve teških krivičnih djela, forenzičara, obavještajnih službi i zvaničnika Direkcije za međunarodnu saradnju.

Tim je, dodaje se, maksimalno angažovan na obradi svih podataka vezanih za ubistvo Ivanovića.

Sve aktivnosti koje se obavljaju u okviru Kosovske policije, koordiniraju se i sprovode pod nadležnošću Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Takođe, paralelno sa istražnim radnjama Kosovske policije preduzete su i određene mjere na povećanju stepena bezbjednosti, uključujući povećano prisustvo pripadnika policije na nekoliko lokacija koje su identifikovane kao osjetljive kako bi se spriječio bilo kakav incident.

Kosovska policija i dalje poziva na saradnju sve građane i zahvaljuje svima na informacijama koje su do sada dostavljene policiji

"Sada smo u procesu analize svih do sada prikupljenih dokaza. Posebno se ekstrahuje, analizira i ocjenjuje video-snimak sigurnosnih kamera koje su bile u blizini mjesta ubistva i drugi materijalni dokazi", navoi se u saopštenju Kosovske policije.

Istraga ubistva Ivanovića ušla u drugu fazu: Analizira se materijal sa mjesta zločina

Kosovska policija počela je drugu fazu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, rekao je danas zamjenik direktora kosovske policije za Sjevernu Mitrovicu, Besim Hoti.

On je prištinskim medijima kazao da je istraga ubistva Ivanovića "ušla u drugu fazu", odnosno da su stručnjaci iz različitih oblasti počeli da analiziraju materijal koji je pronađen na mjestu zločina.

Kosovska policija je prethodno preuzela video zapis sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sjedište Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" , a ispred koje je juče ubijen Oliver Ivanović, rečeno je agenciji Beta u Kosovskoj policiji.

Prema riječima regionalnog šefa operative Kosovske policije Željka Bojića, policija je skinula video zapis sa sigurnosnih kamera i sav materijal, kao i onaj prikupljen tokom uviđaja, poslala na dalju obradu u Prištinu.

Kamere su bile postavljene tako da postiji mogućnost da su snimile trenutak kada je juče oko 8.15 pucano na Olivera Ivanovića.

"Blic" je ranije pozivajući se na neimenovane izvore pisao da je Na stranačkim prostorijama Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici stoje dvije kamere za video nadzor koje su, najvjerovatnije, zabilježile trenutak kada je Oliver Ivanović ubijen.

Nedaleko odatle, nešto više od jednog kilometra, policija je pronašla zapaljeno vozilo marke „opel astra" kojim se ubica, najvjerovatnije, udaljio u nepoznatom pravcu, naveo je list.

"Preduzete su sve mjere, policija je na terenu i tragamo za počiniocem. Imamo određene tragove koji su poslati na vještačenje", rekao je regionalni komandir Kosovske policije Željko Bojić.

Prema saznanjima Blica, policija još utvrđuje motive zbog kojih je Ivanović likvidiran. Ono što se zna je da je ubijen sa pet hitaca.

" Imao je pet velikih rana u predelu grudnog koša, u gornjem dijelu. Policija je pronašla četiri čaure. Ubijen je iz „duge devetke“, kazao je za Blic izvor iz istrage.

Ivanović je ubijen dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Sahrana u četvrtak

Kovčeg sa tijelom ubijenog Ivanovića krenuo je iz Kosovske Mitrovice ka Beogradu, gdje će sjutra biti sahranjen na Novom groblju u aleji zaslužnih građana.

Glavnom mitrovačkom ulicom kovčeg sa tijelom ispratile su hiljade građana koji nisu krili tugu i suze.

Vladika raško prizrenski Teodosije je sa sveštenstvom eparhije predvodio pogrebnu kolonu i služio opelo u prostorijama GI SDP i na izlazu iz grada dokle je ispraćeno Ivanovićevo tijelo.

Funkcionerka GI SDP Ksenija Božović rekla je da njegova porodica i saradnici očekuju od svih - Beograda, Prištine i međunarodne zajednice - da pronađu počinioca tog gnusnog ubistva.

"Hvala svima koji ste došli da odate poštu i ispratite našeg lidera, hvala i onima koji nisu došli. I poslije tri i po godine provedene u zatvoru dočekao je da na putu ka svom radnom mestu bude ubijen", rekla je Božović.

Ona je kazala da Oliver Ivanović nikada nije htio da ode sa prostora Kosova i Metohije.

"Obilazio je i najudaljenija sela, odvraćao je Srbe od pomisli da se sele a danas ga u kovčegu ispraćamo za Beograd", rekla je Božović.

Oliver Ivanović biće sjutra sahranjen u 12.30 na Novom groblju u Beogradu u aleji zaslužnih građana.

Ubijen je juče oko 8.15 sa šest metaka dok je ulazio u prostorije stranke gdje je radio. Obdukcija je pokazala da je smrt bila trenutna i rane smrtonosne.