Varheji: Novi investicioni plan obezbjeđuje približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU

"Daćemo dodatnu podršku za Autoput mira, želimo da završimo obilaznicu oko Niša, da poboljšamo željezničku vezu Srbije i Hravtske. Željeznička veze Beograda i Podgorice i Beograda i Prištine biće u potpunosti rekonstruisane", kazao je evropski komesar

7773 pregleda 4 komentar(a)
Varhelji, Foto: AP
Varhelji, Foto: AP

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Beogradu da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbijediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Na sastanku s predstavnicima platforme nevladinih organizacija Nacionalni konvent o EU, Varheji je rekao da pandemija koronavirusa otežava ekonomski rast i da je Evropska komisija zato usmerila napore na približavanje regiona EU, pošto između dvije strane trenutno postoji "veliki jaz".

"Plan je osmišljen tako da pospiješi dugoročan oporavak kroz značajan paket investicija. To će dovesti do održivog privrednog rasta, podržaće primjenu reformi, napredovanje na evropskom putu i približavanje jedinstvenom tržištu EU", kazao je Varheji.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi eura i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, među kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

"Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti ubrzavanje lokalnog privrednog rasta i stvaranje radnih mesta, što će privlačiti nove investicije. Investicioni kapacitet regiona treba da bude pospješen otvaranjem novog instrumenta za garancije koji će mobilisati do 20 milijardi eura investicija, što je trećina bruto domaćeg proizvoda cijelog regiona", naveo je Varheji.

On je rekao da će investicioni paket u narednih pet godina omogućiti regionu da bude "bolje povezan, konkurentan i sa dinamičnijim privatnim sektorom".

Dodao je da to za Srbiju znači bolje puteve i željezničke veze kojima će sve prijestonice u regionu biti bolje povezane, kao i cijeli Zapadni Balkan sa EU, što će "donijeti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta".

"Daćemo dodatnu podršku za Autoput mira, želimo da završimo obilaznicu oko Niša, da poboljšamo željezničku vezu Srbije i Hravtske. Željeznička veze Beograda i Podgorice i Beograda i Prištine biće u potpunosti rekonstruisane", kazao je evropski komesar.

On je naveo da će EU podržati i deminiranje Save i rješavanje pitanja uskih grla na Dunavu.

"Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će povećati kvalitet života građana Srbije. Želimo da završimo transbalkanski koridor za prenos električne energije, radimo na proširenju širokopojasne mreže i na povećanju konkurentnosti privatnog sektora", dodao je Varheji.

Bonus video: