Varhelji: Investicioni plan EU za region ništa ne vrijedi bez brzog sprovođenja reformi

On je rekao da je "donio dobre vijesti" u Beograd i region da će ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi eura bespovratne pomoći

7283 pregleda 4 komentar(a)
Varhelji i Vučić, Foto: Beta/AP
Varhelji i Vučić, Foto: Beta/AP

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je večeras u Beogradu da je novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan ništa neće vredjeti ako njegova realizacija ne bude praćena brzim sprovođenjem reformi.

"Sve investicije ne vrijede ništa ako nema pravih uslova za njihovu realizaciju. Veliku važnost pridajemo vladavini prava i moraćemo zaista brzo da krenemo, čim se formira nova Vlada Srbije", rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varhelji je kazao da godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu, koji je danas donio u Beograd, konstatuje da je "napravljen izvjestan napredak, ali da još mnogo toga treba da se uradi".

"Ohrabrujemo novu Vladu Srbije, koja će imati ubjedljivu većinu u parlamentu, da se posveti hitnom sprovođenju reformi jer one moraju da idu paralelno sa investicijama", naveo je evropski komesar.

On je kazao da je brzo sprovođenje reformi neophodno za postizanje ciljeva i dodao da bi u tom slučaju neka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU "mogla da budu otvorena već ove godine".

"Imamo nov početak pred nama, sa ekonomsko-investicionim planom možemo da ubrzamo ekonomiju i čitav proces pristupanja Srbije Uniji", naveo je Varhelji.

On je rekao da je "donio dobre vijesti" u Beograd i region da će ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi eura bespovratne pomoći.

"Treba da pronađemo one projekte koji će što prije stvoriti nova radna mjesta i privredni rast, ali i obezbijediti investicionu klimu kako bi se bolje privačile strane investicije, posebno kompanija iz EU, ali i drugih koje žele da se približe evropskom tržištu", naveo je Varhelji.

Bonus video: