Ljajić kroz suze: Ubijen na pravdi boga, rekao sam mu da ide iz Mitrovice

"Izražavam punu podršku institucijama Srbije u nalaženju onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprječavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije", saopštio je kabinet predsjednika RS
103 pregleda 0 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.01.2018. 12:30h

Srpski ministar Rasim Ljajić kroz suze je za RTS-a pričao o ubijenom Oliveru Ivanoviću. "Koliko puta sam mu rekao da ide iz Mitrovice", kazao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je Ivanović "ubijen na pravdi boga".

Prema njegovim riječima "ispada da je Ivanović bio bezbjedniji u pritvoru nego na slobodi". "Jedino je važno da se otkrije ko stoji iza ubistva...ako je više išta važno", dodao je Ljajić.

Na pitanje da ispriča gledaocima kako pamti ubijenog Ivanovića, Ljajić je rekao da ni to više nije važno, "da je on bio najbolji političar s Kosova, umjeren političar koji nije bio podoban ni Srbima ni Albancima, upravo zbog umjerenosti i traženja kompormisa". "Bio je meta napada i kritika sa svih strana...Razgovarao sam s njim o tome. On je razumio tu realnost i htio je da je mijenja na demokratski načini i to je glavna razlika između njega i ostalih. Bio je smetnja svima", rekao je Lajić i dodao da su mnogi prijatelji koji su komunicirali sa Ivanovićem u posljednje vrijeme primijetili da je izgledao veoma zabrinuto. Na pitanje da li vjeruje da će se ovo ubistvo razriješiti, Ljajić kaže da iskreno ne vjeruje da će se to ikada dogoditi.

Dodik: Udar na stabilnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" predstavlja "klasičan udar na stabilnost Srbije i sjevera Kosova", i na "zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemjerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medju ljudima na Kosmetu".

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros dogodila u Kosovskoj Mitrovici.

Dodik je ubistvo Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici nazvao zločinačkim činom koji je šokirao sve građane Republike Srpske.

"Izražavam punu podršku institucijama Srbije u nalaženju onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprječavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije", saopštio je kabinet predsjednika RS.

Dodik je u ime građana Republike Srpske i svoje ime izrazio saučešće porodici Ivanovića.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da je ubistvo predsjednika GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici teroristički akt.

"Teroristi na Kosovu i Metohiji su ubijali noću, a sada ubijaju i danju. Poruka terorista na dan kada su trebali da se nastave pregovori u Briselu i u vrijeme kada se od strane albanskih političara najavljuje ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK je destabilizacija Kosova i Metohije", napisao je Marković u izjavi.

Marković je kazao da je Ivanović život posvetio odbrani srpskih intreresa, posebno na sjeveru Kosova, i izrazio saučešće njegovoj porodici.

DJB: Ubistvom Ivanovića Srbija izgubila velikog borca za Kosovo i Metohiju

Pokret Dosta je bilo (DJB) izrazio je danas saučešće porodici Olivera Ivanovića i ocijenio da je njegovim ubistvom Srbijа izgubilа velikog borcа zа Kosovo i Metohiju, koji se, kako su naveli, nesebično dаvаo.

"Ovo je veliki gubitаk i zа sve grаđаne Srbije, nаročito grаđаne nа Kosovu i Metohiji. Oliver Ivаnović je bio iskreni borаc zа ljudskа prаvа u sjevernoj srpskoj pokrаjini. Zаlаgаo se zа bolji život Srbа, аli je nesebično pomаgаo i аlbаnsko stаnovništvo o čemu nikаd nije lično govorio", navodi se u saopštenju DJB.

Dodaju da od nаdležnih orgаnа očekuju "brzo i efikаsno privođenje prаvdi ubicа i nаlogodаvаcа".

"Nа vlаsti u Beogrаdu i u Kosovskoj Mitrovici je SNS. Nа vlаsti u Prištini je Hаrаdinaj uz podršku SNS-а. Oliver Ivаnović je bio jedini opozicioni političаr u Kosovskoj Mitrovici. Riječi su jeftine i umesto njih očekujemo sаmo djelа", saopštio je DJB.

Pokret je izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića e, navodeći da su "njihovа žrtvа i gubitаk nemjerljivi".

Predsednik DJB Saša Radulović izrazio je ranije danas na svom Tviter nalogu saučešće porodici Olivera Ivanovića i dodao da očekuje reakciju nadležnih organa.

Ljevica Srbije: Bezumnici i zločinci ubili Ivanovića

Lider Ljevice Srbije Borko Stefanović izrazio je nadu da će što prije odgovarati "bezumnici i zločinci" koji su jutros u Kosovskoj Mitrovici ubili predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U izjavi novinarima u Beogradu, Stefanović je izrazio nadu da će pravda što prije biti ispunjena, odnosno da će zločinci što prije biti izveden pred lice pravde.

"Ovo je strašno što se dogodilo. Ti ljudi koji su to uradili, ja ne znam šta su oni mislili da zaustave. Jedino su zaustavili jednog sjajnog čovjeka i unesrećili njegovu porodicu. Ne vidim šta drugo su počinoci zločina postigli", kazao je Stefanović.

On je kazao da je Oliver Ivanović bio stub normalnosti i snage u potpunom haosu, nasilju i bezakonju, i da Srbija ima "dug prema Ivanoviću, njegovoj porodici, budućim generacijama i sebi, kao narodu".

"Mislim da je cijelu zemlju potresao ovaj strašan zločin nad jednim divnim, hrabrim poštenim čovekom. Oliver Ivanović bio je simbol borbe za prava Srba na Kosovu i Metohiji, koji je ostajao tamo gdje drugi nisu smjeli", kazao je Stefanović.

On je kazao da je da "sva naša pomoć i podrška" treba da budu uz njegovu porodicu.

"Ta porodica je najveća žrtva, jer su izgubili divnog oca i divnog čovjeka. Izgubila je i cijela Srbija čovjeka koji je simbol otpora izdržljivosti i snage. On je mnogima od nas bio prijatelj", kazao je Stefanović.

Dodao je da treba sačekati kraj istrage da se vidi da li će se bilo šta ustanoviti.

"Naravno da imam sopstvene sumnje, jer živimo u zemlji prepunoj straha i nasilja. Nadam se da će i Zapad na Kosovu i Metohiji pokazati da ima bilo kakav kapacitet, i da o bilo čemu brinu, osim o svojim platama tamo. S druge strane, srpski organi mogu da pokažu da imaju domašaja na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Bonus video: