Reakcije na ubistvo Ivanovića: EU poziva na smirenost, Tači oštro osuđuje...

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude"
70 pregleda 13 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.01.2018. 11:30h

Evropska unija oštro je osudila jutrošnje ubistvo lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i izrazila saučešeće njegovoj porodici - izjavila je portparolka EU za spoljni politiku i bezbjednost Maja Kocijančič.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros dogodila u Kosovskoj Mitrovici.

"Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja", rekla je ona.

Euleks će podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom, dodala je Kocijančič.

EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mjesto".

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude".

Zvaničnica EU je rekla da je otkazana za danas najavljena sjednica u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Tači: Organi reda da što brže rasvijetle ubistvo Ivanovića

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvjetljavanje zločina.

"Pozivam organe reda da što brže rasvjetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde", rekao je predsjednik Tači, a prenio njegov kabinet.

On je pozvao građane Kosova svih nacionalnih zajednica na sjeveru da sarađuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što prije rasvijetljeno.

Tanin: Šokiran sam ubistvom

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je šokiran jutrošnjim ubistvom ubistvom lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u blizini njegove kancelarije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i snažno osudio taj akt.

Dodao je da vjeruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

"Vjerujem da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin", naveo je Tanin, a prenio UNMIK.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića "u svoje i u ime cijele UN porodice".

DSS: Bezbjednost srpskog naroda ni približno onako kako se u javnosti predstavlja

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da tragična sudbina predsednika GI SDP Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, na brutalan način opominje da stanje bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja.

U saopštenju DSS je navela da je šokirana viješću da je Ivanović surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija.

"Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića poslednji u nizu nerasvijetljenih zločina počinjenih na severu Kosova i Metohije posljednjih godina.

"Dužnost je države Srbije da se neodložno, u potpunosti i najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. To je jedini način da se promijeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti koja vlada u našem narodu i obezbijedi njegov opstanak u ovom dijelu Srbije", navela je DSS.

Radulović: Ubijen rijedak glas razuma

Predsjednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izrazio je danas na svom Tviter nalogu saučešće porodici Olivera Ivanovića i dodao da očekuje reakciju nadležnih organa radi "brzog hapšenja ubice i nalogodavaca".

"Rijedak glas razuma na KiM ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici. Saučešće porodici Olivera Ivanovića. Njihov gubitak je nemjerljiv, Izgubili smo i svi mi", naveo je Radulović.

Radulović je dodao da se očekuje reakcija nadležnih organa.

"Čekamo nadležne. Prihvatljivo je jedino brzo hapšenje ubica i nalogodavaca. Riječi su jeftine. Zadržite ih za sebe. Djela", rekao je on.

Bonus video: